KULTÚRA

A legjobb, ami a több mint 100 éves óvodával történhet


A patinás XIX. kerületi létesítmény jó kezekbe kerülne, ha minden a tervek szerint alakul.

Kispest nevezetességei közé tartozik a Nádasdy utcában álló óvoda épülete, amely leginkább a homlokzatán elhelyezett csákós-fakardos gyerekeket ábrázoló domborművéről híres. Az óvodát 2017-ben újították fel, ám a közelmúltban, kihasználatlanság miatt lakat került az ajtajára. De úgy tűnik, hogy az önkormányzati tulajdonban álló épületet mégsem kell privatizálni, legalábbis erre utal a kerület polgármesterének múlt heti bejelentése.

„Azt tervezzük, hogy a Kispesti Helytörténeti Gyűjteményt, amelyet annak idején a Csokonai utcába, a Vass iskola egyik melléképületbe költöztettünk, méltó helyre hozzuk át. A Mese-Vár óvoda Nádasdy utcai épületével egyébként is az volt a célunk, hogy oktatási, kulturális célra megőrizzük a kerület számára. Vinczek György alpolgármester javasolta, hogy hozzuk át ide a gyűjteményt” – nyilatkozta a Kispest.hu-nak Gajda Péter azon a bejáráson, amelyen a nevezett alpolgármester, a kerület kulturális intézményeinek vezetői és a gyűjtemény munkatársai is részt vettek.

A polgármester elmondta azt is, hogy hogy a ház jó állapotban van, utalva a 2017-es felújítás során történt világítás- és burkolatkorszerűsítésre és a nyílászárók cseréjére. Gajda Péter szerint alkalmassá kell tenni a szép épületet az új funkcióra, így méltó helye lesz a Kispesti Helytörténeti Gyűjteménynek. A műszaki felmérés elkezdődött, a pontos adatok, az átalakítással járó tennivalók és költségek ismeretében indulhat majd az átköltözés.

Vinczek György a Kispest.hu-nak arról beszélt, hogy: nagyon sok olyan anyaga van a gyűjteménynek, amelyet a mostani helyen nem tud méltó módon bemutatni. Az átköltözéssel a Helytörténeti Gyűjtemény, több emléket tud majd bemutatni a kispestieknek, és nem raktárban kell tartani azokat. – És az új helyen sokkal többen tudják majd látogatni az intézményt, amely múzeumpedagógiai foglakozásokkal is bővíti a kínálatát – tette hozzá az alpolgármester.

(Kiemelt kép: Az óvoda épülete / Forrás: Kispest.hu)