KULTÚRA

Schilling Árpád újra itthon: a HUXIT-ról rendez darabot a Freeszfe hallgatóival


A Budapest Brand közreműködésével állítják színpadra a Béke szigete című előadást, amit a Budapesti Tavaszi Fesztiválon május 9. és 12. között lehet majd megnézni.

A Freeszfe Egyesület és a Budapest Brand különleges projekttel készül a 2024-es Budapesti Tavaszi Fesztiválra: három részből álló eseményt mutatnak be a CEU (Közép-európai Egyetem) Nádor utcai épületében – közölték a hírt a Freeszfe honlapján.

Mint írják, a performanszból, részvételi akcióból és koncertből álló eseménysor négy napig lesz látható. A programsorozat első része egy performansz, amelyet május 9. és 11. között tekinthet meg a közönség. Május 12-én a performanszok témáját feldolgozó részvételi akcióra kerül sor, majd egy, a hallgatók által celebrált koncert zárja a sorozatot. 

A projekt alkotói a Freeszfe közösség tagjai, volt és jelenlegi diákjai, oktatói, akik önkéntes közösségi munkával, egy tavaly őszi workshopon és az azóta tartó alkotócsoportos munkafolyamaton keresztül hozták létre mind a performanszot, mind a részvételi akciót, valamint a teljes eseményt záró koncertet is.

Kiemelték: az esemény egyik különlegessége, hogy a nézők bejárhatják a CEU (Közép-európai Egyetem) 2016-ban átadott, Nádor utcai campusát. A CEU mint intézmény és mint épület nyílt seb a főváros szívében. Egy nemzetközi viszonylatban elismert egyetem, ami Magyarországot a politika döntése miatt kényszerült elhagyni, az épület azonban itt maradt.

Az előadás egy disztópikus elmélkedés lesz, amely szerint:

2034-et írunk, nyolc év telt el a HUXIT óta, és ebben az új világban, Budapest szívében működik a Nemzeti Rekreációs- és Integrációs Központ.

Az emberek önkéntes alapon azért jelentkeznek a központba, hogy segítséget kapjanak rossz beidegződéseik, gondolkodásuk és viselkedésük megváltoztatásához, annak reményében, hogy így sikerül megfelelően integrálódniuk a társadalomba. Az állam tudományos és spirituális eszközökkel támogatja a politikai, etnikai, szellemi, lelki és szexuális identitás, a „hovatartozás” megszilárdulását és a nemzeti közösség épülését.

A darabot és a projektet művészeti vezetőként Schilling Árpád rendezi.

(Kiemelt kép: Budapesti Tavaszi Fesztivál/Freeszfe)