KULTÚRA

Nagy Mackó Casting: „A medvével mindent meg lehet beszélni”


Rendhagyó esemény helyszíne volt március 8-án a Margit körúti Blitz Galéria. Noon Azaki festőművész hirdetett castingot leendő modelljeit keresve. A dolog attól nem volt szokványos, hogy e modellek játékmackók voltak.

Noon Azaki (Kováts Lajos) tavaly 108 Buddha-képet festett távol-keleti szimbólumok felhasználásával, idén azonban egészen más irányba fordult érdeklődése.

Pozitív szemlélet

– Az unokámnak köszönhető az egész – mondja a 71 művész. Az történt ugyanis, hogy miután a hároméves gyerek különös neveket adott mackóinak, úgy érezte, hogy ezeket valamiképp fel szeretné használni. – Facsír, Brundzsi és Kollár voltak ezek a nevek, és először arra gondoltam, hogy írok róluk – emlékszik vissza Noon Azaki. – De később valahol láttam egy öreg játékmackót, nekem pedig az eszembe jutott, hogy azoknak gyerekeknek, akiknek van medvéjük, gyakran bensőségesebb a viszonyuk vele, mint a szüleikkel. A medvével mindent meg lehet beszélni, míg anyának nem biztos, hogy mindent el lehet mondani – teszi hozzá. Noon Azaki művészetét mindig is átjárta a pozitív életszemlélet, ezért is gondolt arra, hogy ha lefesti a mackókat ugyancsak ebből a gondolkodásmódból tud átadni valamennyit.  

-
Noon Azaki castingol Kép: Legát Tibor

 

– Én nem akarok halottasházat festeni vagy olyan embert, akit elütött a villamos. Inkább pozitív dolgokat festek, bár lehet, hogy ez a „pozitív” túlságosan leegyszerűsített. A lényeg az, hogy én nagyon szeretem azt a „sztorit”, ami itt, a földön van. Azt szoktam mondani, ha 500 évig élhetnék, az sem lenne sok. A világ fantasztikus és szépséges az összes negatívuma ellenére, és én ezt a vonalat próbálom vinni – nem szándékoltan, hanem ösztönösen – foglalja össze művészetének lényegét a festő.

Borotvált maci

Ennek ellenére a Nagy Mackó Casting néven meghirdetett akcióra olyan felnőtt tulajdonosokat várt a művész, akik megőrizték gyerekkori kedvencüket. Lehet kopott, sérült, hiányos is. Minden maciról profi fotót készítünk Darabos György barátommal” – írta Noon Azaki az esemény beharangozójában, de azt talán ő sem gondolta, hogy felhívására majd’ negyven mackót hoznak el.

A régi játékszerek látványa már önmagában is élményt okozott, de az egész a helyszínen létrehozott stúdiókörülmények miatt valamiféle patetikus csavart is kapott. A legnagyobb meglepetést mégis azok a történetek jelentették, amelyek a mackókhoz kötődtek.

-
Bedina Kép: Legát Tibor

 

Bedina nevének eredete a múlt ködébe vész. Gazdája három éves korában kapta az immár 70 éves mackót, amely nemcsak kopott volt és itt-ott szakad, de a szőre is nagy foltokban hiányzott. Megtudhattuk, hogy ez utóbbiért nem az idő a felelős; a macit még „ifjúkorában” borotválta meg a hölgytulajdonos öccse. Arról nem értesültünk, hogy mindez a maga idejében milyen reakciókat váltott ki; vélhetően súlyos drámai esemény lehetett, mivel a gonoszkodó (vagy tán jószándékú) csínytevést csak pár évvel ezelőtt merte bevallani az ugyancsak nyugdíjas korú fiútestvér.

Alpár és Berci

Megható, ugyanakkor abszurd és érthetetlen előzménye van Alpár menekülésének a kukás autó elől. A sötétbarna, 50-60 évesnek látszó Macira egy városligeti padon bukkant mostani, 59 éves tulajdonosának barátja, aki semmiképpen nem hagyta volna ott a kidobott játékszert. – Nem tudom, hogy miért, de a barátomnak én jutottam az eszébe. Talán azért, mert biztos lehetett abban, hogy hozzám nyugodtan felhozhatja a meglehetősen koszlott állapotban lévő mackót – mondja Tibor, a büszke tulajdonos, aki egy réges-régi gyerekméretű kvarcszemüveget tett Alpárra, hogy vagányabbnak nézzen ki. – Azóta le sem lehet róla robbantani – mosolyog Tibor hozzátéve, hogy ez úgy öt éve lehetett, és a mackót azért nevezte el Alpárnak, mert ez volt az első név, ami az eszébe jutott. – Általában ritkán érzem, hogy elsőre megvan a tökéletes „megoldás”, de ebben az esetben nem kellett tovább gondolkodnom – teszi hozzá.

-
Berci egykor és most Kép: Legát Tibor

 

Alpár története szabályt erősítő kivétel, hiszen szinte minden jelentkező a gyerekkori mackójával érkezett. Láthattunk a hatvanas évekből származó csehszlovák pandát, amelynek házi készítésű zoknija és sálja is volt, sőt gazdája hozott gyerekkori fotót is. Egy óvodáskorú kislányt ábrázol, aki magához öleli vadonatúj játékát. Igazság szerint a képen látható maci, Berci nem nagyon hasonlít a mostanira, de legalább elmondható róla, hogy szépen öregedett.

Száz év vagány

Ellenben Macóka nemcsak a casting legkisebb, de egyúttal legsoványabb példánya. Ahogy azt, tulajdonosa, Andrea elmondja, az ötvenvalahány éves szovjet medvebocs valaha jó kondiban volt, de valahogy „kikopott” belőle a töltelék, ami azért különös, mert a játékszer egyáltalán nem lyukas, nem szakadt és varrásnyomok sincsenek rajta. – Úgy néz ki, mint Misa mackó, az 1980-as moszkvai olimpia kabalaállata, miután a KGB elvitte a munkatáborba” – jegyzi meg valaki Macókáról meglehetősen tapintatlanul.

-
Macóka volt a legkisebb Kép: Legát Tibor

 

A casting a vége felé közeledik, és már senki nem számít nagy meglepetésre. Néhány óra alatt annyi különleges mackó fordult meg a Blitz Galériában, hogy ha szavazni kellene a legszebbre/legjobbra/legaranyosabbra, mindenki zavartan pislog. Ám az utolsónak behozott a mackó kissé ellopja a showt. Pöttypisz Ölölö – ez a maci eredeti neve! – már több mint száz éves, és eredetileg Anna nagymamájának volt a játéka, majd nemzedékről nemzedékre öröklődött. A Kolozsvárról származó a macit mindig nagy becsben tartották, ami olykor félreértéseket okozott. A korábbi tulajdonosa annyira aggódott Ölölő egészségéért, hogy megműtötte: felvágta a hasát a varrásnál, és még gyógyszereket is adott, mielőtt visszavarrta volna. Szerencsére a kezelés nem okozott maradandó károsodásokat…

-
A legöregebb Kép: Legát Tibor

 

A Nagy Mackó Casting résztvevőiről a kiváló fotográfus, Darabos György készített portréfotókat, Noon Azaki ezek alapján készíti el hamarosan további játékmackó-képeit, amelyeket a tervek szerint még tavasszal, egy nagy kiállításon mutatna be, a március 8-án készített fényképekkel együtt.

Nyitókép: Alpár Kép: Legát Tibor