KÖZÉLET

Ha kell, maga vágja le őket – Karácsony háborút hirdetett az illegális órásplakátok ellen


A bíróság elismerte, hogy a fővárosnak joga van megtiltani a gigaplakátok kihelyezését Budapesten – jelentette be Budapest főpolgármestere.

„A Ferenciek terén vagyunk. Nem is olyan régen ezen a házon is volt egy gigaplakát. Sajnos Budapest történelmi belvárosa, gyönyörű épületei tele vannak ezekkel a hirdetésekkel. Ezekben egy dolog közös, az, hogy mind totálisan illegális” – mondta Karácsony Gergely legfrissebb Facebook-videójában.

Illegális
Kép: Merész Márton/ÉnBudapestem

A főpolgármester szerint a kormányhivatal, aminek az lenne a dolga, hogy leszedje ezeket, mással van elfoglalva, például gyerekkönyvek fóliázását ellenőrzi, ahelyett, hogy megtisztítaná a történelmi városképet.

„Elindultak a jogi folyamatok, a bíróság elismerte, hogy a fővárosnak van joga a közterület tulajdonosaként megtiltani ezeknek a gigaplakátoknak a kihelyezését” – fogalmazott a főpolgármester.

„Szeretném mindenkinek megüzenni, hogyha a bírósági döntés ellenére sem veszik el a plakátjaikat, akkor a saját kezemmel fogom őket levágni. Budapest gyönyörű épületei nem hirdetőoszlopok, hanem a világ egyik legszebb városának örökségei” – szögezte le Karácsony, majd ígéretet tett arra, hogy megtisztítják Budapestet az illegális gigahirdetésektől.

Illegális
Kép: Merész Márton/ÉnBudapestem

Józsefváros is eltakarítja a propagandát az utcáról

Február közepén beszámoltunk róla, hogy Józsefváros szeretné eltakarítani a propagandát az utcáról, és a képviselő-testület február 7-i ülésén úgy döntöttek, hogy nem hosszabbítják meg a Mahir Cityposter Kft. józsefvárosi közterület-használati engedélyét. A cégnek 30 napja van arra, hogy elbontsa a józsefvárosi kezelésű közterületek álló oszlopait.

A lépéstől nemcsak azt várja Pikó András, józsefvárosi polgármester, hogy kevesebb propagandával találkoznak a járókelők, hanem azt is, hogy kényelmesebb lesz a gyaloglás, javul az utcakép és átláthatóbbak lesznek a közterek.

„Mindannyiunknak jót fog tenni, ha kevesebb gyűlöletkeltő plakát van az utcán” – jelentette ki Pikó András, a kerület polgármestere.

Terézváros a telefonfülkéktől szabadulna meg

Nem túlzás, ha azt mondjuk, ugyanezt szeretné elérni a terézvárosi polgármester is. Soproni még 2023 júliusában posztolt arról, hogy 2021 óta leveleznek a Magyar Telekommal és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal, hogy „eltűnjenek végre a minősíthetetlenül ronda, mocskos, többségében használhatatlan belvárosi telefonfülkék, vagy legalább takarítsák őket”.

Telefonfülke
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Mint akkori posztjában írta, az egy kilométer hosszú Teréz körúton százméterenként áll egy ilyen bódé, ami a fülkék állapotától függetlenül is indokolatlan. A polgármester szerint már senki nem használja őket, a budapestiek érdekeit tehát nem szolgálják.

„Egyetlen fél profitál belőle: a Telekom. Ugyanis akár működik a készülék benne, akár nem, akár kártyás, akár érmés, akár vécének használják egyesek, akár szemetesnek, az oldalán lévő hirdetések jól jövedelmezhetnek” – folytatta Soproni.

Ahogy a Telekom is állította, nekik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kijelölő határozatából eredő kötelezettségük fenntartani a telefonfülkéket. Minden településen háromezer lakosra legalább egy nyilvános telefonállomást kötelező üzemeltetniük. Soproni ezért is fordult azzal a kéréssel az NMHH-hoz, hogy vegyék ki a telefonállomásokat az egyetemes szolgáltatások sorából, „és zárkózzanak fel ezzel a XXI. századhoz”.

(Kiemelt kép: Merész Márton / ÉnBudapestem)