KULTÚRA

Alföldi Róbert és ifj. Vidnyánszky Attila angol felirattal


Újra látható lesz Udvaros Dorottya középkorú férfiként a Trafóban! A Radnóti Színházban angol felirattal játsszák a Futótűz című darabot, a Vígszínházban pedig márciusban indulnak az angol feliratos előadások. 

Márciustól négy nagysikerű előadás, A diktátor, A nagy Gatsby, a Kabaré és a Sirály is angol felirattal látható a Vígszínházban, áprilisban pedig a Radnóti várja az angolul beszélő színházi nézőket a Futótűzre. A Trafóban pedig újmágia, tánc és dokumentumszínház is várja az érdeklődő külföldieket angol felirattal. A nemzetközileg is jól ismert címek színpadi feldolgozásai a Magyarországon élő, a KSH legutóbbi adatai szerint 100 ezres nagyságrendben élő külföldieknek és a hazánkba látogató turistáknak is izgalmas élményt ígérnek.

Charlie Chaplin legnagyobb hatású műve, A diktátor ifj. Vidnyánszky Attila parádés főszereplésével tekinthető meg a Vígszínház nagyszínpadán. A kultikus regény, A nagy Gatsby szereplői, Wunderlich József és Waskovics Andrea egy különös hangulatú zenés színpadi műben kelnek életre, ebben a produkcióban ifj. Vidnyánszky Attila rendezőként vett részt. Joe Masteroff, John Kander és Fred Ebb világhírű musicalje, a Kabaré a harmincas évekbeli berlini éjszakába vezeti a közönséget. Az eseményekre azonban sötét árnyat vet a történelem, az emberek mindennapjaiba szinte észrevétlenül bekúszik a terror és az embertelenség. A látványos, népszerű slágerekkel teli zenés produkció Béres Attila rendezésében, Szilágyi Csenge főszereplésével látható a Vígszínházban. 

Csehov Sirály című műve a drámairodalom egyik legnagyobb alkotása, amelyet az író legszemélyesebb vallomásának tartanak. Benne van a viszonzatlan szerelem minden fájdalma, a színház végtelen szeretete, az örökös boldogságkeresés, a magány és a középszerűség elleni küzdelem. A Vígszínházban Csehov remekműve David Doiasvili izgalmas megoldásokat felvonultató rendezésében látható Márkus Luca, Nagy-Kálóczy Eszter, ifj. Vidnyánszky Attila és Stohl András főszereplésével. 

Fontos, hogy a Vígszínházban az angol nyelvű feliratozás a földszinten a 10-20. sorból, illetve az erkély első két sorából látható a legjobban, így az angol nyelven beszélőknek ezekre a helyekre kell jegyet váltani. A Radnóti Színházban is az erkélyre szóló jegyekkel élvezhetjük az angol feliratos előadásokat: ezért az intézmény a Futótűz április 11-i előadására fenntartja ezeket a jegyeket a külföldi látogatóknak. A jegyigényeket a szervezes@radnotiszinhaz.hu kell küldeni, és válaszlevélben küldik majd a jegyvásárláshoz szükséges linket. A foglalásokat április 1-jén 17 órakor zárják. 

A Futótűz is nemzetközileg ismert alkotás: Wajdi Mouawad libanoni származású kanadai drámaíró és rendező művéből Denis Villeneuve rendezett filmet 2010-ben filmet, akinek Dűne című filmje uralja jelenleg a hazai mozikat. Villeneuve korai rendezését a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára is jelölték.

Isteni
Kép: Lakatos Péter/Átrium

A magyar színpadi változat 2017-ben készült el, László Zsolt, Nagy Márk, Berényi Nóra Blanka és Kováts Adél főszereplésével Alföldi Róbert rendezésében. A Futótűz egy nyomozás története: egy anya a halála után végrendeletében tudatja gyermekeivel, hogy valahol él az apjuk, és van egy bátyjuk is. Azt a feladatot kapják, hogy találják meg a két elveszett családtagot, és adjanak át nekik egy-egy borítékot. Az ikrek először tiltakoznak a feladat ellen, de végül nem hagyja őket nyugodni a múlt kérdése. A nyomozás során egyre jobban belemerülnek egy múltbéli háború borzalmaiba, és elkezdik tisztán látni, hogy az anyjuk miért burkolózott közös életük során titkokba és elhallgatásokba.

Áprilisban a Trafó is várja négy angol nyelvű előadással a külföldieket: Kelemen Kristóf dokumentumszínházi előadása, a Figyelem megzavarására alkalmas az online tér rejtett mechanizmusairól, a megszólalás lehetőségeiről és a figyelmünk áruvá válásáról szól. Civil résztvevők osztják meg a személyes történeteiket és tapasztalataikat. A Korszellem című táncprodukció a transzgeneráció kérdéseivel foglalkozik a film, a tánc és a színház határterületein. A nézők három idős táncossal, a 90 év feletti Évával, Irénnel  és Ágnessel találkoznak, akik az 1930-as években  részesei voltak a hazai modern tánc fejlődésének. Kalle Nio, a legismertebb finn illuzionista és képzőművész harmadszorra lép a Trafó színpadára 2024 tavaszán: ezúttal egy zöld függönyt kelt életre a The Green című előadásában cirkusz, színház és az újmágia elemeivel. 

Udvaros
Kép: /Nemzeti Színház

Áprilisban két alkalommal is újra műsoron lesz a Jerôme Bel című különleges színházi projekt: az előadás alkotója és címszereplője a Fenntartható színház? kezdeményezés keretében úgy döntött, nem utaztatja az előadást és a társulatot környezetszennyező módon, hanem egy helyi előadó és egy helyi, civil csapat adja elő az iránymutatásai szerint, videóbejátszások segítségével. Így játssza a 59 éves férfi koreográfus szerepét a magyar Udvaros Dorottya. A két művész egymásra találásáról ebben a cikkben írtunk.

Az énbudapestem applikációval a Trafóban 20 százalék kedvezménnyel válthatunk jegyet. 

(Kiemelt kép: vigszinhaz.hu)