KÖZÉLET

Tavaly még ő is itt vonult Budapesten – azóta elesett Ukrajnában


„Nem vagyunk hitvány nemzet, kiállunk az ukrán nép mellett!” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester szombaton, az orosz-ukrán háború kitörésének második évfordulóján tartott megemlékezésen.

Szombatra szervezett az ukrán népért demonstrációt a Momentum és az Európához Tartozunk Egyesület – az Ukrajna elleni orosz invázió második évfordulóján. Az esemény a Fővárosi Önkormányzat és az ukrán nagykövetség közös kiállításának megnyitójával kezdődött, a tömeg a Városháza parkból a budapesti orosz nagykövetség elé vonult.

A nő, akinek a képét a menet élén vitték, tavaly, az orosz támadás első évfordulóján még itt, Budapesten vonult fel Ukrajnáért – tíz éve élt akkor már Magyarországon, vegyes kárpátaljai családból származott. Aztán medikusként csatlakozott a harcokhoz, és egy dróncsapásban halt meg. Fia jelenleg is Budapesten él, elsőéves egyetemista.

Az eseményen Karácsony Gergely főpolgármester is felszólalt, azt mondta, azért gyűltek egybe, hogy megüzenjék a világnak: „Hitvány kormányunk van, de mi nem vagyunk hitvány nemzet, kiállunk az ukrán nép mellett!”

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)