KÖZÉLET

Budapest 1,4 milliárd uniós pénzt nyert természetvédelmi célokra


A magyar főváros még soha nem fordíthatott ennyi pénzt célzottan természetvédelmi vagy élőhelyrekonstrukciós célokra. Pedig más európai fővárosokhoz képest Budapest rendkívül gazdag természeti értékekben.

„Legszebb reményeink váltak valóra: az Európai Unió LIFE pályázatának Biológiai sokféleség kategóriájában Budapest 1,4 milliárd forintot nyert kifejezetten természetvédelmi célokra” – így közölte a hírt Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon. Mint írta, ez a korábban elképzelhetetlennek tűnő siker egy négy évig tartó szívós előkészítő munka jutalma.

A magyar főváros még soha nem fordíthatott ennyi pénzt célzottan természetvédelmi vagy élőhelyrekonstrukciós célokra.

Budapest más európai fővárosokhoz képest rendkívül gazdag védett és védendő természeti értékekben, ugyanakkor éppen a nagyvárosi hatások miatt ezek az értékek egyre nagyobb veszélyben vannak. „Úgy tűnik, hatott az érv a szakmai döntőbíráknál: ahol legnagyobb az ínség, ott kell a segítség. A LIFE Biodiversity programból ekkora méretű nagyváros még sohasem kapott támogatást” – tette hozzá.

A bejelentés szerint az elnyert összegből a következő 7 év során a szakcégek és a civil partnerek, (Zöld Jövő Egyesület, Aquincum-Mocsáros Egyesület, Magyar Madártani Egyesület), valamint a Pilisi Parkerdő közreműködésével indulnak a zöld beruházások.

A programban többek között

  • a Mocsáros vizes élőhelyrehabilitációja,
  • a Tétényi-fennsík természeti értékeinek helyreállítása,
  • az Őrmezei értékes rétek védetté nyilvánítása
  • és egyéb élőhelyjavítási munkák valósulnak meg;
  • a jövőben a hatalmas szeméthegyek, a romok eltakarítása,
  • az invazív növényfajok visszaszorítása,
  • a vízmegtartás javítása,
  • a legeltető természetkezelés meghonosítása,
  • a Vadvirágos Budapest program kiterjesztése,
  • valamint a város Biodiverzitás Stratégiájának megalkotása várható.

Olyan változások történnek majd, ígérte a polgármester, amelyek a város klímavédelmét szolgálják, egyben számos védett növény- és állatfaj élőhelyét mentik meg, vagy teszik lehetővé még több védett egyed számára a megtelepedést Budapest határain belül.

„Köszönöm közvetlen munkatársaimnak, és az erőfeszítéseinket mindvégig támogató Óbuda- és Újbuda önkormányzatainak, hogy együtt sikerre vihettük azt a törekvést, hogy Budapest egyes méltatlanul elhanyagolt természeti területein uniós forrásokból komoly változások kezdődjenek”

– zárta posztját Karácsony.