KULTÚRA

Ismét kapható a Budapest Nagyregény, és készülnek a színpadi változatok is


A huszonhárom kortárs szerző által írt ünnepi könyv első kiadását hamar elkapkodták, de megérkezett a második kiadás a könyvesboltokba. Közben pályázat is indult, a regényre épülő előadóművészeti produkciókkal lehet jelentkezni rá.

„Nem tétlenkedtünk: megérkezett az utánpótlás, már elérhető a Líra hálózatában, és egyes független könyvesboltokban” – olvasható a Budapest Nagyregény facebook-oldalán, ami azért is örömteli hír, mert eredetileg február végére ígérték az új kiadást.

Viszont február végén kerül célegyenesbe az a drámaíró pályázat, amelynek a fókuszában ugyancsak a Budapest Nagyregény áll. Egészen pontosan arról van szó, hogy a Füge Produkció a Budapest Nagyregény előadóművészeti feldolgozására írt ki pályázatot, amelyre szervezetek, közösségek, független alkotók és alkotói csoportok jelentkezését várják.

A cél az, hogy a Budapest Nagyregény fejezeteinek élő, helyspecifikus produkciókban, művészeti akciókban, kulturális eseményekben, performanszokban történő feldolgozása szülessen meg. 

A pályázattal kapcsolatban február 9-én  a Jurányi Házban pályázatíró workshopot tartottak, ahol bemutatták a pályázási felületet és válaszoltak  a pályázók kérdéseire. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak azok pályázhatnak, akik részt vettek ezen a workshopon. Ahogy az a Füge kiírásában is olvasható:

Gyere, gyere, bárki vagy, csinálj egy Budapestet!

A pályázónak a Budapest Nagyregény egyik fejezetét kell feldolgoznia az eredeti írásmű szellemiségének közvetítésével, a fejezetben megjelenő kerületi helyszín(ek)en vagy ahhoz kapcsolódóan. A feldolgozás műfaja és formátuma szabadon választható: prózai, zenés, mozgásos, vizuális vagy más eszközkészletre alapozva. A produkció nyilvános bemutatására közönség előtt kerüljön sor, és időtartama legalább 45 perc legyen.

Egy pályázó két pályázatot nyújthat be két, általa választott, különböző fejezet szövegének feldolgozására. Produkciós irodák és ernyőszervezetek több pályázatot is benyújthatnak, amennyiben a pályázott programok alkotói formációja különböző. A pályázat beadásához nem szükséges önerőt felmutatni; a megpályázható maximális összeg projektenként nettó 2 millió forint.

A pályázattal kapcsolatos adatlap regisztráció után elérhető ezen az oldalon. A pályázatok benyújtási határideje: 2024. március 1. 12.00 óra.

(Kiemelt kép: Barta Bálint/Képszerkesztőség)