KULTÚRA

Hajlítsd a mátrixot Neumann János köré! – ötleteket vár a Madame Tussauds Budapest


A magyar tudós viaszfiguráját Neumann halálának évfordulójához igazítva csütörtökön áthelyezték a magyar történelmi személyek és művészek másai közé, új helyének kialakítására a közönségtől várják az ötleteket.

Neumann János világhírű matematikus, a kvantummechanika elméleti kutatója, a digitális számítógép elvi alapjainak lefektetője volt. Viaszmása nem véletlenül kapott helyet a Madame Tussauds Budapest kiállításán.

Az elképesztően élethű viaszfiguráiról híressé vált panoptikum a közösségi médiában tette közzé, hogy az egykori magyar tudós halálának 67. évfordulóján – február 8-án, csütörtökön – áthelyezték a Neumann Jánost ábrázoló figurát a Palazzo Dorottya Hauszmann csarnokába, ahol hazai történelmi személyek és művészek viaszmásainak társaságában várja tovább a látogatókat. Egyelőre ilyen környezetben:

 

A Madame Tussauds Budapest ehhez kapcsolódóan kreatív pályázatot hirdetett fiataloknak.

„Álmodjátok meg ti, hogy milyen díszlet, háttér, installáció kerüljön a Neumann János figurája mellé! Írjátok meg ötleteteket az iskola@madametussauds.hu email-címre, mi pedig a legötletesebb, technikailag is megvalósítható ötlet beküldőjét ajándék belépőkkel jutalmazzuk”

– áll a viaszbábu-múzeum közleményében. Hozzátették: az ötletek beküldésére 2024. február 29-ig van lehetőség.

(Kiemelt kép: Neumann János viaszszobra a Madame Tussauds Budapest kiállításán – még a régi helyén / Forrás: Madame Tussauds Budapest)