KULTÚRA

Gerda, a mosómedve útja a csapdától a Vadasparkig


Ez a bejegyzés egy közvetítés része.

Tovább a közvetítéshez

Élvefogó csapdából mentett mosómedvével gazdagodott a Budakeszi Vadaspark, vele és barátjával, Gordonnal azóta már barátkozni is lehet a saját kifutójuknál.

Új lakóval találkozhat, aki a Budakeszi Vadasparkba látogat. A kétéves mosómedve, Gerda története még augusztusban kezdődött, amikor Zirc mellett, egy élvefogó csapdában megtalálták. Ezután került a parkba, de sok időnek kellett eltelnie, mire látogatókkal is találkozhatott, hiszen bemutatását egészségügyi állapotának alapos felmérése, gyógyászati ellátás és beszoktatás kellett, hogy megelőzze. 

Később sem engedik szabadon

Az állapotfelmérést egy kéthetes karanténidőszak követte, amelynek során veszettség elleni oltást kapott, féreghajtáson, chipezésen és ivartalanításon is átesett, és csak ezután következett a kötelező beszoktatási időszak. A mosómedvék ugyan társas lények, de a Budakeszi Vadasparkban már ismerősen mozgó Gordon mellett az új jövevény kénytelen volt a társas érintkezés szabályaihoz alkalmazkodni. A mosómedvék természetes körülmények között territoriális viselkedést mutatnak, és az agresszív viselkedés minimalizálására állatkerti körülmények között mindenképpen szükség van.

Az Észak- és Közép-Amerikából származó mosómedve hazánkban nem őshonos, invazív fajnak számít, egy-egy kóbor egyede fokozott veszélyt jelent az őshonos élővilágra, ezért Gerdát a természetbe nem engedik vissza.

Mosómedve
Kép: Linda Surányi/Budakeszi Vadaspark

Mosómedve tréning minden nap 10 órától

Az állatok minden nap megtekinthetők a Budakeszi Vadaspark mosómedve kifutójánál, továbbá érdemes február 24-én a farsangi programra is ellátogatni. A mosómedvék intelligens és kíváncsi állatok, szóval elengedhetetlen, hogy megfelelő stimulációt kapjanak, legyen szó akár fizikai, akár mentális kihívásokról.

Ennek érdekében a Vadaspark dolgozói speciális etetési technikákat alkalmaznak, és rendszeres tréningeket tartanak nekik, hogy fenntartsák érdeklődésüket és aktivitásukat. Ezek egyben remek alkalmat nyújtanak arra is, hogy a látogatók, az amúgy éjszakai vagy rejtett életmódú állatokat nappal is meg tudják figyelni.

(Kiemelt kép: Linda Surányi/Budakeszi Vadaspark)