FRISS

Közel ezer gyorshajtót fogtak egy hét alatt a II. kerületben


Ez a bejegyzés egy közvetítés része.

Tovább a közvetítéshez

A BRFK közleményében tudatta a kerületben felállított fix sebességmérő eszközök egy heti eredményeit.

A BRFK tájékoztatása szerint a II. kerületi Árpád fejedelem útján, a Nagykovácsi úton, a Törökvész úton, a Hidegkúti úton, a Máriaremetei úton, a Zöldlomb utcában és a Kapy utcában működő trafiboxok előtt január 29. és február 4. között összesen 157 546 gépjármű haladt el, melyből

923 esetben rögzítettek sebességtúllépést a rendőrség fix sebességmérő eszközei.

A legnagyobb gyorshajtást az Árpád fejedelem úton mérték, egy autó itt 102 km/h-val haladt a megengedett 50 helyett, amiért 117 ezer forint közigazgatási bírságra számíthat – olvasható a police.hu-n.

Alig másfél hete számoltunk be egy a Margit körúton történt tragikus balesetről, amikor egy autós a zebrán gázolt el négy gyalogost.

Akkor Őrsi Gergely II. kerületi polgármester a balesetről Facebook-bejegyzésben számolt be, mint írta, a rendőrség tájékoztatása szerint a vétkes sofőr piroson hajtott át.

Minden közlekedésbiztonsági akciónkra, a szondáztatásra, a fokozott rendőri jelenlétre is azért van szükség, hogy mindenki biztonságosan elérhesse úti célját. Bízunk a sérültek gyors gyógyulásában"

– tette hozzá.

2050-re közúti balesetmentesség

Tavaly egy 23 éves lány meghalt, miután egy autó villamosmegállóba sodródott a Harminckettesek terénél. A balesetben a felvételek tanúsága szerint komoly szerepet játszott a gyorshajtás. Az eset kapcsán újra fellángolt a vita, milyen intézkedéseket kell hozni a megelőzés érdekében. Akkor Karácsony Gergely arról írt a Facebook-oldalán: azonnali egyeztetéseket kezdeményezett a rendőrfőkapitánnyal, hogy közös intézkedési tervet dolgozzanak ki a halálos gázolások visszaszorítására.

Eszerint 2030-ig 50 százalékkal, 2050-ig pedig nullára csökkentenék a közúti balestek súlyos sérültjeinek és halálos áldozatainak számát Budapesten.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint 2030-ra a közlekedési baleset lesz az ötödik leggyakoribb halálok a világon.

(Kiemelt kép: Illusztráció / Merész Márton)