FRISS

Piroson áthajtva, zebrán gázolt el négy gyalogost egy autós a Margit híd budai oldalán


Csütörtök reggel négy gyalogost ütöttek el Margit körút 3. szám előtti gyalogátkelőn. Egyikük súlyosan megsérült.

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester a balesetről Facebook-bejegyzésben számolt be, mint írta, a rendőrség tájékoztatása szerint a vétkes sofőr piroson hajtott át.

Minden közlekedésbiztonsági akciónkra, a szondáztatásra, a fokozott rendőri jelenlétre is azért van szükség, hogy mindenki biztonságosan elérhesse úti célját. Bízunk a sérültek gyors gyógyulásában"

– tette hozzá.

Tavaly egy 23 éves lány meghalt, miután egy autó villamosmegállóba sodródott a Harminckettesek terénél. A balesetben a felvételek tanúsága szerint komoly szerepet játszott a gyorshajtás. Az eset kapcsán újra fellángolt a vita, milyen intézkedéseket kell hozni a megelőzés érdekében. Akkor Karácsony Gergely arról írt a Facebook-oldalán: azonnali egyeztetéseket kezdeményezett a rendőrfőkapitánnyal, hogy közös intézkedési tervet dolgozzanak ki a halálos gázolások visszaszorítására.

Eszerint 2030-ig 50 százalékkal, 2050-ig pedig nullára csökkentenék a közúti balestek súlyos sérültjeinek és halálos áldozatainak számát Budapesten. Ennek megvalósítása bár komoly kihívás, de nem lehetetlen feladat, ugyanis Svédországban a ’90-es években állították össze az úgynevezett Vision Zero koncepcióját, amely azóta is működik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint 2030-ra a közlekedési baleset lesz az ötödik leggyakoribb halálok a világon.

(Kiemelt kép: Őrsi Gergely/Facebook)