FRISS

Tarifaközösség márciustól: több bérlet ára is csökken


Nemcsak a teljesárú bérlet lesz olcsóbb, de a 14 év feletti diákoknak és 65 alatti nyugdíjasoknak is kisebb lesz az utazás költsége. Tarifaközösség alakul ki az állami és a fővárosi járatokon. Erről Karácsony Gergely főpolgármester számolt be.

Új időszámítás kezdődik az agglomerációs és budapesti közlekedésben márciustól. Ezt Karácsony Gergely mondta keddi sajtótájékoztatóján. A reform lényegében tarifaközösség lesz, ami a főpolgármester választási ígéretei között is elhangzott annak idején. Az új csomagot szerdán tárgyalja a közgyűlés.

A döntés lényege: a 14 év alatti diákoknak és a 65 év feletti nyugdíjasoknak ingyenes lesz a közlekedés.

A 14 év feletti diákoknak és a 65 év alatti nyugdíjasoknak 3450 forint helyett 945 forintba kerül majd a bérlet Budapesten és Pest megyében, és 5340 helyett 1890 forint lesz az egész országra érvényes bérlet.

A teljes árú bérlet 9500 forint helyett 8950 forintba kerül majd Budapesten. A fővárosra és Pest megyére érvényes bérlet pedig 18950 helyett 9450 forintba fog kerülni.

Nemcsak a Pest megyei, de az országos bérleteket is elfogadja majd a főváros. Karácsony szerint ez azért is pozitív változás, mert reményei szerint az agglomerációban többen választják majd a bérletet az autó helyett. A szakmai részletekről elkezdődik az egyeztetés. A kormánnyal kötött megállapodás szerint a 12 milliárdos normatív támogatás és a bérletbevételek „közös kalapba” kerülnek és havonta elszámol egymással az állam és a főváros az alapján, hogy mennyien, hány kilométernyit használták az adott fenntartó közlekedési járműveit.

A főváros úgy kalkulál, hogy a 2023-as bevételekhez képest 4-5 milliárd forint bevételtől estik el a város, de ez Karácsony szerint kigazdálkodható.

Beszámoltunk róla, hogy az állam és a főváros között korábban kötött, december 31-én lejárt szerződést a felek elszámolási vita miatt csak átmeneti időre hosszabbították meg. Karácsony és Lázár János építési- és közlekedési miniszter hétfőn teljesen új, átfogó megállapodást kötött a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés viszonyának rendezéséről.

A megállapodás értelmében a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is. A Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet 2024. március 1-től a BKK járatain is elfogadják.

(Kiemelt kép: BKK)