FRISS

Olcsóbb lesz a Budapest-bérlet márciustól


550 forinttal kevesebbet kell majd fizetni a Budapest-bérletért márciustól. Ezt Karácsony Gergely jelentette be. A főpolgármester azzal számol, hogy a tarifacsökkentés után az agglomerációban élők közül többen választják majd a közösségi közlekedést az autó helyett.

Márciustól 9500 helyett 8950 forintba kerül majd a Budapest-bérlet. Ezt Karácsony Gergely jelentette be Facebook oldalán. Bérlet árát tíz év után csökkentik ismét. A főpolgármester arról írt, hogy választási programjának megfelelően ingyenessé tették a közösségi közlekedést a 14 évnél fiatalabbak és a regisztrált álláskeresők számára, és tíz évig a száguldó infláció ellenére sem emelték a béretek árát.

Az új bérletrendszerrel a budapestiek és a Budapestre érkezők is olcsóbban utazhatnak.

De a budapestiek duplán jól járnak. Az egyszerűbb és olcsóbb bérletvásárlással az agglomerációból érkezők közül többen választják majd a közösségi közlekedés az autó helyett. Így Karácsony szerint Budapest fellélegezhet!

Beszámoltunk róla, hogy az állam és a főváros között korábban kötött, december 31-én lejárt szerződést a felek elszámolási vita miatt csak átmeneti időre hosszabbították meg. Karácsony és Lázár János építési- és közlekedési miniszter hétfőn teljesen új, átfogó megállapodást kötött a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés viszonyának rendezéséről.

A megállapodás értelmében a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is. A Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet 2024. március 1-től a BKK járatain is elfogadják.

Jelenleg a teljesárú vármegyebérlet 9450 forintba, a tanuló vármegyebérlet pedig 945 forintba, a teljesárú országbérlet 18900 forintba, a tanuló országbérlet pedig 1890 forintba kerül.

Nemrégiben Lázár János bejelentette: minden bérletet megszüntetnek, csak vármegye- és országbérletek lesznek érvényesek márciustól. Bevezetik a kedvezményes napijegyet: a Vármegye 24 nevű 999 forintba, míg az egész országra érvényes Magyarország 24 pedig 4999 forintba kerül majd.

Az oktatásban, egészségügyben dolgozók korlátlanul utazhatnak 50 százalékos jeggyel az ország területén; a 14 év alattiak ingyenesen utazhatnak; a 14-25 év közöttiek pedig ugyancsak 50 százalékos kedvezménnyel. A tartós betegek, fogyatékkal élők és a nagycsaládosok ingyen utazhatnak.