FRISS

Kormányrendelet: park lenne a rákosrendezői pályaudvar helyén


Megjelent a kormányrendelet mini-Dubajról. Új elem, hogy a rákosrendezői vasúti pálya helyét parkká alakítanák, de a megállapodás-tervezetbe a reptéri gyorsvasút odavezetése is bekerült.

A keddi Magyar Közlönyben szereplő kormányhatározatból kiderül, hogy a kormány felhatalmazta a külgazdasági és a külügyminisztert, az Egyesült Arab Emírségekkel kötendő megállapodás szövegének véglegesítésével - vette észre a Népszava.  A kabinet elrendelte a megállapodás kihirdetéséről szóló törvénytervezet benyújtását az Országgyűlésnek.

A Népszava emlékeztet arra, hogy az Orbán-kormány ezzel egy gyakorlatilag felmondhatatlan gazdasági együttműködési megállapodás aláírásához kér parlamenti jóváhagyást. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által korábban közzétett tervezet szerint az Egyesült Arab Emírségekkel kötendő 15 évre szóló kontraktust ugyan hat hónapos határidővel felmondhatják a felek, de a felmondás nem érinti a már megkezdett projekteket, az aláírt kötelezettségvállalásokat, megbízásokat, szerződéseket, de még a munkaterveket se az adott megállapodások lezárásáig.

Rákosrendezőre álmodott „mini-Dubaj” városnegyedről szóló első megállapodás-tervezet szerint még 600 millió euró (228 milliárd forint) értékű közlekedési beruházás megvalósítását vállalta a magyar kormány. Ebben a Szegedi úti közúti és egy másik gyalogos felüljáró megépítése mellett a vasúti pálya fejlesztését, valamint az M1-es metró meghosszabbítását vállalták. Az Orbán-kormány „legalább 800 millió EUR ( 304 milliárd forint) becsült összeg erejéig” biztosít forrásokat a gyalogos és közúti felüljáró megépítésére, a vasúti pálya fejlesztésére, a kisföldalatti meghosszabbítására, valamint kerékpár és gyalogosutakra. Korábban nem szereplő új elemként került be a megállapodásba a „vasúti pálya befedése arra alkalmas módon, hogy felette egy park” kialakítható legyen. Az első változatban még nem volt benne a reptéri gyorsvasút odavezetése sem, ám ez is bekerült – írja a Népszava.