KÖZÉLET

Nem csak visszatért a Blahára, de az év fővárosi civil szervezete is lett az Utcajogász


A Blaha felújítása a téren dolgozó civileket is érintette: az Utcajogász Egyesületet kérdeztük a költözésről, a járványról és a gazdasági válságról. Videó!

Az Utcajogász Egyesület munkájában sok, különböző területen tevékenykedő jogász vesz részt: vannak közöttük ügyvédek, jogtanácsosok, ügyvédjelöltek, doktoranduszok és joghallgatók is. Közös bennük, hogy úgy gondolják: a jogérvényesítés lehetősége annak is jár, akinek nincs pénze ügyvédet fogadni.

Ennek szellemében nyújtanak jogi segítséget a szegénységben, főleg hajléktalanságban vagy rossz lakhatási körülmények között élő embereknek. Tették (és teszik most már újra) mindezt a Blaha Lujza téren, ám a Blaha felújítása magától értetődően ideiglenes költözésre kényszerítette őket. Az utcajogászok így egy darabig a Rákóczi téren teljesítették önkéntes missziójukat.

Ezt a missziót pedig idén Az Év Fővárosi Civil Szervezete kitüntetéssel ismerte el a Fővárosi Önkormányzat, amelyre minden évben pályázati úton jelentkezhet bármely, legalább egy éve működő budapesti civil szervezet. A díjat szerdán vette át az egyesület.

De mennyiben érintette őket és munkájukat a költözés? Milyen hatással volt és van rájuk a járvány és a gazdasági válság? Kik keresik fel őket? Erről beszélgettünk dr. Kiss Natália társelnökkel.

(Kiemelt kép: Ruzsa Rania)