KÖZÉLET

Karácsony a korábbi menetrend visszaállítását kéri a BKK-tól


Walter Katalin, a közlekedési társaság vezérigazgatója bocsánatot kért, és felajánlotta a lemondását: előbbit igen, utóbbit nem fogadta el a főpolgármester.

„Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója a tegnapi sajtóbeszélgetésen egy rendkívül szerencsétlen mondatot mondott, amiért tisztességgel elnézést kért és felajánlotta nekem a lemondását. A lemondását nem fogadtam el: egy rosszul megfogalmazott mondat, ami nem tükrözi a vezérigazgató személyes meggyőződését, nem írja felül azt a kiváló szakmai munkát, amit az elmúlt években a budapesti közösségi közlekedés érdekében a BKK végzett” – írta a főpolgármester Facebook-oldalán.

Walter Katalin egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen azt mondta, nehéz lenne bevonni az utasokat a járatritkítások folyamatába, hiszen az olyan, „mintha hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele”. A vezérigazgató kijelentése után a Fidesz, az LMP és Vitézy Dávid is a vezérigazgató lemondását követelte, aki közleményben reagálva kért bocsánatot azoktól, akiket esetleg megsértett.

„Szándékaink ellenére a BKK egy politikai kampány részese lett. Szakmai alapú döntéseinket, amelyeket több évtizedes tapasztalattal rendelkező kollégáim készítettek elő, kiragadott adatokat bemutató vagy éppen manipulatív fotókkal illusztrált Facebook-posztokban, és azok nyomán féligazságokat tartalmazó újságcikkekben kérdőjelezték meg” 

– írta a BKK-vezér. 

„Ezért is különösen fájdalmas számomra, hogy egy kontextusából kiragadott mondat az említett politikai kampányban olyan értelmezést kapott, amellyel pont azokat sértheti meg, akikért nap mint nap odaadással dolgozom. Egy eredetiben, angol nyelven sokkal árnyaltabb jelentéssel bíró mondás leegyszerűsítő értelmezése nyomán úgy tűnhet, mintha nem lenne fontos számomra az utasok véleménye. Holott azt az eseményt, amelyen a szerencsétlen mondat elhangzott (és amelyet sok-sok másik újságíró is hallott, mégsem értett félre), pont azért szerveztük, hogy még teljesebb tájékoztatást adjunk arról, mit miért teszünk, mit miért fogunk tenni a következő hónapokban és miben számítunk az utasok visszajelzéseire.”

Walter Katalin szerint amióta a BKK-t vezeti, minden döntését a Budapestért és az utasokért érzett felelősség vezérelte.

 

Korábban a HVG írta meg, hogy január 19-től a BKK számos járata ritkábban indul majd csúcsidőben a hétfői és a pénteki napokon,

mai bejegyzésében azonban a főpolgármester ennek visszavonását kérte a közlekedési társaságtól.

(Kiemelt kép: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség)