KÖZÉLET

Rákosdubaj: Zöldsétányt és pályázat kiírását kéri a főváros a kormánytól


Nyugati pályaudvartól induló zöldsétányt, a Rákos-patak revitalizációját, a történelmi városkép megőrzését és Rákosrendező hasznosítására pályázat kiírását kéri a főváros a kormánytól. Karácsony Gergely főpolgármester Szijjártó Péter miniszternek írt levelében egy bizottság létrehozását is sürgeti Rákosdubaj ügyében, a testületben az érintett önkormányzatok is helyet kapnának.

Írjanak ki pályázatot Rákosrendező hasznosítására, és a beérkezett ajánlatokat egy olyan testület bírálja el, amelyben az érintett önkormányzatok, valamint a főváros kijelölt szakcégei is képviseltetik magukat. Egyebek mellett erről írt Karácsony Gergely főpolgármester Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek írt levelében, melyet a Népszava ismertetett. Karácsony levele a magyar kormány és az Egyesült Arab Emírségek kormánya közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás társadalmi egyeztetésébe illeszkedik. 

A főpolgármester szerint a tervezetből kimaradt a földalatti jelenlegi vonalának felújítása és a teljes járműcsere, ami nélkül a vállalt hosszabbításnak semmi értelme, hiányoznak belőle a Marcheggi híd környéki új vasútállomások, a P+R parkolóházak, valamint a közműhálózatok bővítése is. Szerinte az áttervezések, módosítások felelősét és finanszírozását meg kell nevezni a tervezetben.

„A tervezetből nem derül ki a tervezett beruházás léptéke (beépítés sűrűsége, funkciók és azok elhelyezkedése a területen belül), így a közlekedési igények és azok kiszolgálása nem határozható meg” – áll a lapunknak is eljuttatott levélben.

Korábban írtunk róla, hogy az Orbán-kormány 304 milliárd forint értékben két felüljáró megépítését, vasúti fejlesztést, az M1-es metró meghosszabbítását, a vasúti pálya lefedését, valamint kerékpáros és gyalogos utak építését vállalta.

új
Az új Szegedi úti felüljáró rajta villamossal, a hozzá kapcsolódó új Rákosrendező vasútállomás látványterve Kép: /BFK

Karácsonyék belefoglalnák a tervezetbe a Rákos-patak revitalizációját, valamint egy zöld sétány kialakítását a Nyugati pályaudvar és Istvántelek között. Egyebek mellett azt is kérik, hogy a kormány vállaljon kötelezettséget a történelmi városkép megőrzésére. 

"A Rákosrendező területén kialakuló új városnegyed a budapestieké kell, hogy legyen. Feladata nem az, hogy megoldandó problémákat hozzon létre, hanem az, hogy létező problémákat oldjon meg. Ezért szükség van benne a különböző csoportokat (fiatalokat, családot alapítókat, időseket) célzó támogatott lakhatási formákra is. Szükség van klímabarát megoldásokra, és olyan méretű parkra, közterületi zöldfelületekre, amelyek bár nagyvonalúnak tűnnek, valójában az alapját jelentik annak, hogy Rákosrendezőn valóban Budapest jövője épülhessen - írta Karácsony Szijjártónak küldött levelében.

Kiemelt kép: Ancsin Gábor/Képszerkesztőség