KÖZÉLET

Rákosdubaj: meghosszabbítanák a kisföldalatti vonalát


Még az idén aláírnák a terület értékesítéséről is szóló államközi szerződést. A kormány a többi között megépítené a Szegedi úti felüljárót és meghosszabbítaná a kisföldalatti vonalát. Ez derül ki a Népszava birtokába került kormányzati dokumentumból.

A kormány egyetért azzal, hogy az érintett területeket értékesítsék – ez olvasható a rákosrendezői pályaudvarnál megálmodott „maxi-Dubaj” városnegyedről a kabinet számára készült előterjesztés vezetői összefoglalójában. A Népszava birtokába került dokumentum hivatkozik a projekt ügyében készült „kétezres”, azaz nem titkos, de nem nyilvános kormányhatározatokra – kitér arra is: bár Lázár egy nagy beruházóról beszélt, valójában ketten érdeklődtek a terület iránt.

A lap azt írja, hogy a két pályázat értékelése után a kormány utasítást adott egy nemzetközi szerződés előkészítésére az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország között, melyet még az idén aláírnának a felek.  Ebben a Magyar Állam kötelezettséget vállalna öt infrastruktúra fejlesztés elvégzésére.

2023.09.27.
Kép: Ancsin Gábor/Képszerkesztőség

 

Még a jövő évi választások előtt módosíttatnák a vonatkozó építési szabályzatokat, jogilag rendeznék az ingatlanokat, az év második felében pedig megkezdődhetne a beruházás megvalósítás.  Az Egyesült Arab Emírségek 5 milliárd euró értékű beruházást, a magyar kormány legalább 600 millió euró értékű közlekedési fejlesztést vállalna.

A dokumentumból kiderül, hogy az Orbán-kormány építené meg a Szegedi úti felüljárót, átépítené a rákosrendezői vasútállomást és pályát, kerékpáros és gyalogos tengelyt alakítana ki és meghosszabbítaná a kisföldalatti vonalát.

(Kiemelt kép: Kisföldalatti Fotó: Merész Márton/Énbudapestem)