KÖZÉLET

Átalakítja a hétfői és pénteki csúcsidős menetrendjeit a BKK


Január 19-től a megváltozott utazási szokásokhoz igazítja menetrendjét a BKK, ami azt jelenti, hogy a hétfői és a pénteki napokon több, sűrűn közlekedő járat menetrendje változik csúcsidőben.

A BKK folyamatosan gyűjt adatokat Budapest és környéke forgalmáról. E forgalmi adatok rámutattak, hogy maradandónak bizonyult a koronavírus-járvány által okozott forgalomcsökkenés hatása a fővárosi közösségi közlekedésre: az utazásszám a 2019-ben mért adatok 80-85 százalékát éri el, miközben a BKK összességében 2024-ben is a 2023-as szinttel megegyező teljesítményt kívánja megrendelni a szolgáltatóktól.

A járvány előtti időszakhoz képest azonban szembetűnő változás, hogy az otthoni munkavégzés és a rugalmas munkakezdés általános elterjedésével a hét végén, illetve a hét elején is kisebb, további mintegy 5 százalékkal alacsonyabb forgalom a jellemző, ráadásul a reggeli csúcsidőszakban, 7 és 8 óra között hétfőn csaknem 10, pénteken pedig 15 százalékkal kevesebben veszik igénybe a közösségi közlekedést.

Az adatalapú mérés eredményei alapján a BKK úgy döntött, hogy

január 19-től (péntek) több járatának menetrendjét is a megváltozott utasforgalomhoz igazítja. Hétfőn és pénteken csúcsidőben azok a BKK-járatok, amelyek a mért utasforgalomhoz képest eddig sűrűbben, vagy több párhuzamos járattal együtt közlekedtek, legfeljebb 1-2 perccel ritkábban járnak majd. A pénteki menetrend nem számít újdonságnak, de a korábbinál több járatot érint majd.

A hétfői és pénteki menetrend bevezetése csak olyan járatokat, illetve járatcsoportokat érint, ahol sűrű az együttes követés, és a BKK nem mért eddig zsúfoltságot, és az új követési rend nyomán sem alakul majd ki zsúfoltság.

Alacsonypadlós
Kép: BKK/bkk.hu

 

Ezekre példa:

  • a 20E, ahol 4-5 perc helyett 5 perc;
  • a 11-es busz, amely 4 perc helyett 4,5 percenként közlekedik majd hétfőnként; 
  • az 1-es villamos, ahol péntekenként 1-1,5 perccel ritkábban követik egymást a járatok csúcsidőben.

A menetrendi átcsoportosításban érintett járatok részletes leírása ide kattintva érhető el.

A BKK hozzáteszi: a nehéz gazdasági helyzetben az utasforgalomhoz igazított menetrend lehetővé teszi, hogy a felszabaduló erőforrásoknak köszönhetően idén járatsűrítéseket, valamint hálózati fejlesztéseket hajtson végre. Ezek egyik első lépése, hogy például február 5-től bővülnek Rákosmente és környezetének közlekedési kapcsolatai: változik a 298-as busz menetrendje, valamint 275-ös jelzéssel új autóbuszjárat jelenik meg Rákoscsaba–Újtelep térségében.

A Budapesti Közlekedési Központ közleményében azonban felhívja a figyelmet, hogy

az utazás megtervezéséhez a jövőben is érdemes a BudapestGO alkalmazást használni, amelyben pontos járatindulások szerepelnek, és amely valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úti cél eléréséhez, sőt jegyét, bérletét is megvásárolhatja az applikáció segítségével.

Pár napja az ÉnBudapestem is beszámolt róla, hogy január 19-től fokozatosan vezeti be a BKK, hogy este nyolc után csak az első ajtón lehet majd felszállni a buszokra és a trolikra.

„Biztonságosabban és komfortosabban utazhatnak a BKK ügyfelei, az esti órákban csak az első ajtónál lehet felszállni a jövőben a fővárosban közlekedő buszokra és trolikra. Január 19-től fokozatosan új rendszert vezet be a BKK. 20 óra után – a Rákóczi úton közlekedő járatok kivételével – a járművezetők a felszálláskor ellenőrzik az utazási jogosultságok meglétét” – közölte lapunkkal a közlekedési vállalat.

(Kiemelt kép: BKK)