FRISS

Fehér léggömbök Erzsébetváros felett


Európa legnagyobb gettójának felszabadításáról emlékeztek meg Erzsébetvárosban. Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy fel kell szabadítanunk magunkban a másik embertől elválasztó gettókat. Izrael nagykövete arra emlékeztetett, hogy erősödik az antiszemitizmus a világban.

Fel kell szabadítanunk önmagunkban a gettókat, amelyek elválasztanak minket egymástól. Ezt Karácsony Gergely mondta a budapesti gettó felszabadulásának 79. évfordulóján tartott megemlékezésen az erzsébetvárosi Csányi utcában. A főpolgármester ennek szükségességét Ferenc pápa szavaival támasztotta alá. Ezek szerint Budapest a hidak városa, azoké a dolgoké, amelyek összekötnek minket. Karácsony emlékeztetett arra, hogy a holokausztot magyar emberek követték el magyar emberek ellen.

width=5764
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Niedermüller Péter Erzsébetváros polgármester arra figyelmeztetett, hogy ma is fel kell emelnünk a szavunkat az ellen, ha valakit bőrszíne, vallása, világnézete alapján akarnak megkülönböztetni, Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael nagykövete pedig a világban erősödő antiszemitizmusra, a Hamasz októberi terrortámadására emlékeztetett beszédében. A rendezvény végén a zsidó iskolák és a VII. kerületi oktatási intézmények tanulói, civil szervezetek képviselői élőláncot alkottak és fehér léggömböket eresztettek a magasba.

width=5873
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

A vidéki zsidók tömeges deportálása 1944 májusában kezdődött, júniusban a budapesti zsidó lakosokat mindössze tíz nap alatt összeköltöztették a sárga csillaggal jelölt házakba. A deportálásokat Horthy Miklós júliusban állíttatta le. 1944 novemberében hozták létre az újlipótvárosi gettót, majd december 10-én Európa legnagyobb gettóját a Belső-Erzsébetvárosban. Előzőleg 12 ezer kereszténynek kellett kiköltöznie a kijelölt területről és a helyükre 70 ezer zsidó embert költöztettek be.

 

A gettót tűzfalak és palánkkerítések határolták, négy kapun lehetett bejutni. A mindössze 0,3 négyzetkilométernyi területen a rendkívül rossz egészségügyi viszonyok miatt tömegesen haltak meg az emberek: decemberben naponta 80-120 halottat vittek ki a területről. A gettó 1945. január 18-i felszabadulása után csak a Klauzál téren háromezer temetetlen halottat, a mai játszótér alatt pedig tömegsírt találtak.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)