KULTÚRA

Rényi Ádám: Máglyarakás


„A máglyarakás igazi tejjel máglyarakás. És zsíros legyen az a tej! A sovány tej, az nem tej. Pontos mennyiséget nem tudok, de lepje el, az a lényeg” – Rényi Ádám tárcanovellája.

Nyolc kifliből csináld, de ha olyan óriásokat veszel, mint szoktál, abból elég öt. Maximum hat. Ja, és nem kell, hogy friss legyen.

Sőt, csináld szárazból.

Biztos van belőle, mindig többet vesztek, aztán rátok szárad a fele. A nagyi receptje négy almát írt, de ő is többet tett bele. Hatot vagy hetet is. Ne abból a kis töpörödöttből vegyél, amit zacskóban árulnak a szupermarketben, leszel szíves kimenni a piacra. Pár perc a trolival, igazán kibírod. Aztán kell bele tojás is, az is inkább a piacról,

Zsókánál vedd, a biobolt mellett,

ha még megvan. Én is nála vettem azóta mindig, amióta bezárt a bábolnaiak mintaboltja.

Aztán kell egy olyan tizenöt deka cukor is. Kristálycukor, természetesen. Mondjuk ti édesebben szeretitek, lehet az húsz is. Ne saccolj, mérd ki! Remélem, van már elem abban a konyhai mérlegben, amit még én vettem neked, amikor beköltöztél az első albérletedbe. Lekvárod biztosan akad még. Sosem eszitek. Fogadni mernék, hogy még a 2016-os baracklekvárt sem ettétek meg. Pedig alig van benne cukor meg szalicil, mégis mézédes.

Ne felejtsd el a fahéjat!

Van, aki nem használ hozzá, de szerintem jobb vele. Őrölt fahéj! Nehogy nekem egy rudat süssél bele, amilyen kelekótya vagy, meg is tennéd. Én mindig tettem bele darált diót is, illetve jobb a durvára tört. Tudod, kicsit roppanós. Vajból elég egy olyan öt deka. Ha csak margarinod van, az is jó. Bár szerintem egyik sincs otthon nálatok, ha már lemész a boltba, inkább vajat vegyél. Valóban drágább, de jobb vajjal. Teltebb lesz az íze. Aztán kell bele vanília is. Nem kell flancolni a kikapart rúddal. Az aroma éppúgy megteszi.

Na, megvan minden?

Vágd a kifliket karikára, de ne a pulton, tegyél alá vágódeszkát! A pult nem arra való. Locsold le a kiflikarikákat tejjel. Igazi tejjel, ne UHT-s műtejjel! Tudom, hogy mindig azt vesztek, mert lusták vagytok frisset venni, de hallgass rám. A máglyarakás igazi tejjel máglyarakás. És zsíros legyen az a tej! A sovány tej, az nem tej. Pontos mennyiséget nem tudok, de lepje el, az a lényeg. Hat-hét deci talán. Válaszd szét a tojásokat! Egyesével csináld, nehogy az utolsó záp legyen, mert akkor öntheted ki az egészet. A sárgáját öntsd a tejes kiflikre. Közben az almát pucold meg, magozd ki és futtasd meg a vajon. Vagy a margarinon, ha mégis azt vettél.

Jobb lett volna a vaj, de már mindegy.

Ne főjön meg, csak párold egy pár percet, aztán jöhet rá egy kis fahéj meg két kanál cukor. Evőkanál. De háromnál ne tegyél többet!

Vedd elő a jénait, amit apáddal adtunk nektek 2018 karácsonyán! Nem lennék meglepve, ha még dobozban lenne. Vajazd ki, vagy margarinozd, ha margarint vettél! Kanalazd az áztatott kifliket az edény aljára, rá jöhet a lekvár. Én mindig megszórom dióval, szerintem te is úgy szereted. Gyerekkorodban csípte a nyelvedet, de úgy emlékszem, kinőtted. Tedd be a száznyolcvan fokos sütőbe egy olyan húsz percre! De el ne felejtsd előmelegíteni!

A tojásfehérjét verd fel kemény habbá azzal a fantasztikus teleshopos robotgépeddel,

és az utolsó pár percre borítsd be vele a süteményt. Amikor megbarnul a teteje, már készen is van. De ne kapd ki egyből, mert összeesik a hab, várd meg, amíg kihűl a sütőben! Hát ennyi. Nem egy ördöngösség!

Ha mindent pontosan követtél, akkor olyan lesz pont, mint amilyen az enyém volt. Amit annyira szerettél, és minden születésnapodra kértél. Most először neked kell megcsinálnod. Hidd el, csináltam volna én még évekig, de a sors másként akarta. Ne sírj, kicsim, mert elázik a receptes levél! Vigyázz rá, és egy napon majd te fogod rá megtanítani a kislányodat, hogy hogy készül a mi családi édességünk! Ne szomorkodj! Nincsen semmi baj. Az élet édes. Mint egy máglyarakás!

Rényi Ádám a 21. Század Kiadó társtulajdonosa. Kommunikációs és médiaszakember, újságíró. Osztálytalálkozó, a Bezzeggyerek és más felnőttmesék címmel jelentek meg novelláskötetei.