STÍLUS

Három új természetvédelmi területet hoztak létre Budapesten


Az idei utolsó közgyűlés közel 65 focipályányi területet vont oltalom alá. Van közte olyan, ahol 200 millió forint értékű növényállomány található, mezőgazdasági területből lett erdő és vizes élőhely is.

Egy világváros is tele van természeti értékekkel, és Budapest különösen gazdag „gyűjteménnyel” büszkélkedhet, területén barlangok, források, növények élőhelyei, parkok, arborétumok, idős fák, kertek, fennsíkok, vízes élőhelyek  állnak védelem alatt.

Megóvásuk a városi környezetben különösen nagy kihívást jelent, ezért is van az, hogy a természeti területek jellemzően többszintű jogi védelem alatt állnak: országos vagy helyi jelentőségű védettség Budapest területének 7 százalékát érinti, ami közel 3.700​​ hektár terület. Az európai jelentőségű Natura 2000 területek hasonló nagyságban, jellemzően átfedésben vannak az országos és helyi jelentőségű védett területekkel. A fővárosi helyi védett területek összesen 918 hektárt tettek ki a 2022-es adatok szerint, és még körülbelül ugyanekkora terület érdemes a védelemre.

-
Kép: Ruzsa Rania/Énbudapestem

A Budapest zöldítéséről szóló Radó Dezső Terv egyik célja a helyi jelentőségű  természetvédelmi területek növelése, ezért folyamatosan vizsgálják azokat a területeket, amelyek ma még nem állnak védelem alatt, de az ott található természetvédelmi értékek miatt fontos lenne védeni őket. A jelenlegi ciklus alatt oltalom alá vett területek közül a Fővárosi Közgyűlés 2021. decemberében döntött a szalamandrák lakóhelyeként ismert Jegenye-völgy és az Óbudai-sziget ártéri erdőinek védetté nyilvánításáról. 2022 tavasza óta dolgoztak a IV. kerületi Farkaserdő védetté nyilvánításán, valamint ekkor indult el a Nagytétényi Duna-part ideiglenes védettségének tető alá hozása is, amit 2022 nyarán véglegesítettek is.

Újabb alapos szakmai előkészítő munka ért révbe most azzal, hogy a 2023-as utolsó közgyűlés három új természetvédelmi terület létrehozásáról, összesen mintegy 65 focipályányi terület védelméről döntött. 

Szépvölgyi-erdő
Szépvölgyi-erdő Kép: Ancsin Gábor/Képszerkesztőség

A II. kerületi Szép-völgyi-erdő 14,6 hektáros területének döntő része 50 éve még mezőgazdasági terület volt, azóta viszont nagyon értékes erdős gyepes terület jött létre, ahol az elmúlt években komoly természetvédelmi munka folyt: többek között fákat ültettek, tanösvényt hoztak létre, felszámolták burkolt területeket. A védelemre javasolt terület tájképi adottságai mellett számos botanikai és zoológiai értéket őriz, amelyek megóvása kiemelt cél, ugyanakkor a terület természetközeli rekreációs funkciója is fontos.

A II. Kerületi gyepes területen több mint 800 tő fokozottan védett, egyenként 250 ezer forint eszmei értékű szarvas bangót találtak a szakemberek, vagyis a gondatlan kiirtásuk közel 200 milliós kárt okozna itt. Az új természetvédelmi terület elsősorban ennek a kivételesen ritka -és szép- növénynek biztosít védelmet. 

Farkas-erdő
Farkas-erdő Kép: FŐKERT

A IV. kerületi Farkas-erdőben, ami nagyrészt a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló 31 hektáros terület, több értékes, Budapesten ritka növényfaj él, az erdő közepén pedig egy vizes élőhely húzódik.

(Kiemelt kép: Főváros)