STÍLUS

Tájépítészeti Nívódíjat kapott a Pünkösdfürdő park és a Bakáts tér!


A Magyar Tájépítészek Szövetsége által meghirdetett nyílt pályázaton 10 kategóriában adtak át díjakat, amiből kettőben is fővárosi fejlesztés nyerte el a megtisztelő első helyet.

A zöldellő parkok, kertek, udvarok, sétányok, játszóterek, sportpályák éppen olyan fontos részei a városnak és az életünknek, mint az épületek, ezért is kiemelkedően fontos, hogy ez a díj rájuk irányítja a figyelmet. Különleges tudás és kreativitás kell ahhoz, hogy a természet hangját vissza tudják adni a városban, és ahogy az egyre szélsőségesebbé váló időjáráshoz igyekszünk alkalmazkodni, éppen ezek a projektek azok, amik képesek érzékenyen megmutatni, mi az az út, amit követni kell. 

A Tájépítészeti Nívódíjat a legkiemelkedőbbnek tartott, 2020-2023 között átadott tájépítészeti alkotásért, elméleti munka esetében az ebben a periódusban megjelent, vagy oktatásban, szabályozásban a pályázat kihirdetésekor már alkalmazott/forgalomba hozott munkáért lehetett kapni. 

Új
Kép: Képszerkesztőség

Városi parkok, közkertek kategóriában a Pünkösdfürdő park nyert. Ezt a parkot a tervezéstől a kivitelezésig teljes egészében a mostani városvezetés csinálta, és joggal vagyunk nagyon büszkék rá.  Egy teljesen új, 7 hektáros, ökológiai szemlélettel készült pihenőpark született  700 fával, több ezer cserjével, évelő növényekkel, egyedi arculattal, változatos játékokkal, sporteszközökkel. A budapestiek azonnal megszerették, belakták az új parkot, és ez a legfontosabb visszajelzés. Átadása óta a park számtalan díjat bezsebelt, idén a Pünkösdfürdő Park nyerte az "Európa Zöld Városa Nemzeti díjat”, így ez a park képviselhette Magyarországot a nemzetközi a "Green Cities Europe” versenyben is, ahol a napokban szintén megkapta a "Honourable Mention" díjat!

A park Budapest zöldfejlesztéseiről szóló Radó Dezső Terv részeként készült el, a Fővárosi Önkormányzat saját forrásaiból. A tervezését és a megvalósítás lebonyolítását a BKM - FŐKERT divíziója végezte. 

width=1500
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Közterek, sétálóutcák, sétányok kategóriában a Bakáts tér felújítása hozta el a díjat. A Bakáts tér felújítását a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázata támogatta. A korábbihoz képest nyolcszorosára növekedett a téren a zöldfelület, összesen 1730 négyzetméterre kerültek fák, cserjék és évelő növények. Közel 100 bringatároló épült, és jobb helyre költözött a BUBI állomás is. A teret többek között padok, asztalok és sakkasztalok teszik jól használhatóvá és hangulatossá. A templom és az iskola előtt is új, gyalogosbarát térrész jött létre. Korábban született a térre egy jóval kevésbé zöld terv, és bár meg lehetett volna építeni azt is, de az feltehetően nem csak, hogy ilyen rangos díjat nem hozott volna el, de a környéken élők se szeretnék annyira. A teret a Garten Stúdió Tájépítész Tervező Iroda tervezte.

A nyertesek teljes listája itt olvasható.