KÖZÉLET

Fél évvel az önkormányzati választások előtt átírták a fővárosi szabályokat


Jövőre pártlistákra szavazhatunk a fővárosi önkormányzati választáson - így döntött ma a parlamenti többség. Karácsony Gergely főpolgármester szerint olyan rendszert csináltak az ellenzéknek Budapesten, amivel a választók többségének támogatása sem feltétlenül biztosítja az egyszerű többséget a Fővárosi Közgyűlésben.

A parlament 135 igen, 40 nem és hat tartózkodás mellett elfogadta azt a törvénymódosítást, mellyel visszatértek a 2014 előtt szabályozáshoz, így a budapesti választók listán választhatják meg a Fővárosi Közgyűlés 32 tagját. A jogszabály-módosítást korábban a Mi Hazánk kezdeményezte, de képviselőik tartózkodtak a szavazásnál. 

Az új jogszabály szerint fővárosi listát az a jelölőszervezet állíthat, amely főpolgármester-jelöltet vagy a fővárosi kerületek közül legalább háromban polgármesterjelöltet állított. A bejutási küszöb öt százalék függetlenül attól, hogy egy párt egyedül indul vagy más pártokkal közös listán méretteti meg magát. Az a szabály továbbra is hatályban marad, hogy az önkormányzati választáson nyertes jelöltek 2024. október 1-je után foglalhatják el mandátumukat.

A Political Capital elemzése szerint a Fidesz vélhetően most azt méri, hogy képtelen Budapestet visszaszerezni, Karácsony Gergelyt jó eséllyel újraválasztják, és azon gondolkodik, hogyan lehetne megbontani mögötte a többséget. Az elemző cég úgy látja, a Fidesz kezére játszik, hogy az ellenzéki oldal most nem zár úgy össze, mint 2019-ben, erősebb az MKKP is, sőt, a Mi Hazánk számára sem lehetetlen az öt százalék. 

Hát, akkor így fogjuk legyőzni őket – így reagált Karácsony Gergely főpolgármester az Országgyűlés döntésére. A Facebookon úgy fogalmazott, a Fidesz ma felállította a politikai elvtelenség világcsúcsát. Úgy vélte, a mai szavazással olyan rendszert csináltak az ellenzéknek Budapesten, amivel a választók többségének támogatása sem feltétlenül biztosítja az egyszerű többséget a Fővárosi Közgyűlésben. Karácsony tárgyalásra hívja a négy évvel ezelőtti győztes ellenzéki együttműködés pártjainak vezetőit, hogy zárják le a közös indulással kapcsolatos tárgyalásokat.

Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem