KÖZÉLET

Várhatóan tizenhat kamerával fogják védeni a Lánchidat


Miután már az átadás utáni első hónapban megrongálták a híd lámpáit, ez aligha csoda. A főváros reményei szerint a térfigyelő-rendszer kiépítése jelentősen hozzájárulna a közterületi rend javításához, illetve az elkövetett bűncselekmények felderítéséhez.

A november 29-i közgyűlésen fognak dönteni arról, hogy várhatóan nettó 14,3, bruttó 18,2 millió forintért kamerarendszert telepítsenek-e a Lánchídra, ami az előzmények ismeretében valószínűleg megszavaz majd a közgyűlés.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint a főváros 16 rögzített telepítésű digitális kamera kihelyezésével bízza meg a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságot, ami – mint az előterjesztésben is olvasható – a főváros közterület-felügyeleti feladatait látja el.

Ahogy az indoklásban szerepel, minderre azért van szükség, mert a Széchenyi Lánchíd

a főváros kiemelt és központi helyszíne,

Magyarország egyik legfontosabb kulturális jelképe és Budapest fontos turisztikai nevezetessége.

A főváros reményei szerint a térfigyelő-rendszer kiépítése jelentősen hozzájárulna a közterületi rend javításához, illetve az elkövetett bűncselekmények felderítéséhez.

Ahogy az Énbudapestem megírta, egy hónappal azután, hogy átadták a felújított Lánchidat, rögtön meg is rongálták. A híd déli gyalogos oldalán négy lámpatestet is betörtek. Volt, ahol a teljes lámpabúrát betörték, volt, ahol a tettes vagy tettesek megelégedtek annyival, hogy csak a lámpatest felét tették tönkre.

Lánchíd
Megrongálták a Lánchíd lámpáit Kép: Zsiros Gábor/BDK Budapesti Dísz és Közvilágítási Kft

 

Az egyébként műemléknek számító hídban okozott kár az előzetes becslések szerint

meghaladta a kétmillió forintot.

A feljelentés szerint – a pontosság kedvéért – a kár becsült összege: 2 millió 116 ezer 484 forint volt, az anyagi káron felül a közvilágítás hiánya miatt fokozott balesetveszélyt is jelentettek a hiányzó lámpatestek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság rongálás vétsége miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el

Ahogy aztán Nemesi Dávid, a Budapesti Dísz és Közvilágítási Kft üzemvezetője lapunknak elmondta, a használható alkatrészeket felhasználva sikerült 5-600 ezer forintra csökkenteni a kivitelezési költségeket.

A hídon díszvilágítási lámpatestekből 1464, közvilágítási lámpatestekből 184 darab található a hídon.

-
Kicserélték a megrongált lámpatesteket Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Az előterjesztés szerint a 8 darab ultrazoom kamerából álló kamerarendszert a Lánchíd budai és pesti oldalon lévő pilonjainak a hídközép irányába néző oldalán helyeznék el, a tervek szerint

kívülről láthatatlanok lennének.

Mint folytatják, a budai és pesti levezető láncoknál azért van szükség további 2-2 darab csőkamera elhelyezésére, mert a lánckamrákból kifelé néző belső kamerák nem fognak rálátni a partok felé vezető járdák pilonhoz közeli részeire.

Mindezeken felől a pilonok belsejében 2-2 kisméretű mozgásérzékelős éjjellátó kamerát szerelnének fel, amik a pilonokba vezető rejtett ajtót, a beépített technikai elemeket, felszerelést, valamint a pilonok belső terét lesznek hivatottak védeni.

Ahogy az előterjesztés írja, a 16 képfelvevő üzemeltetési költségigénye várhatóan nettó 200.000.- Ft + ÁFA/év, ezen túlmenően további igény a tisztasági karbantartás, mely alkalmanként nettó 5.000.-Ft + ÁFA/kamera.

A Lánchíd mindkét végén található már egyébként 1-1 darab dómkamera, amik forgalomtechnikai funkciót látnak el.