STÍLUS

Nyolcszor több zöldfelület és közösségi funkciók – így néz ki a felújított Bakáts tér


Az első, még a korábbi városvezetéstől örökölt tervek alapos átgyúrása, térkőtelenítése és zöldítése után mostanra született meg egy élhetőbb, szerethetőbb köztér. A közepén álló Ybl Miklós tervezte Assisi Szent Ferenc-templommal ez a kerület szíve és Ferencváros reprezentatív főtere, amely most a korábbinál nyolcszor több zöldfelülettel és számos új funkcióval várja a városlakókat.

A Nagykörúton belül, Ferencváros sűrűn beépített történelmi negyedében fekvő tér a nevét Bakócz Tamás bíborosról kapta. De akkor miért Bakáts? Az egyházfi neve a korabeli forrásokban több változatban is előfordult, és mire tisztázódott, melyik is az általánosan elfogadott, a környékbeli lakosok úgy hozzászoktak ehhez a névhez, hogy már nem akarták módosítani. Az 1838-as nagy jegesár pusztítása után indult meg a ma ismert templom tervezése és építése, és 1879-ben szentelték fel, a műemléki épület a mai napig meghatározza tér arculatát.

Miért most lett kész a felújítása?

A 2010-es évekre igencsak lelakott tér felújítása már régóta tervben volt. Az első tervváltozatok még 2016 után elkészültek, ám ezek alapján sokkal kevesebb zöld területet alakítottak volna ki, a templom előtti tér, valamint a Bakáts utca teljes szélességében masszív térkő borítást kapott volna. A környékbeliek az új vezetésnek hamar jelezték aggályaikat, így 2020 nyarán felmérték  a térrel kapcsolatos lakossági igényeket, és a közös ötletek mentén elindulhatott a tervek átdolgozása, zöldítése.

Miért ennyire fontos, hogy a térkősivatag helyén zöld ágyások, lombos fák legyenek?

A folyamatosan melegedő nyarakon a város is egyre több klímaproblémával és kihívással szembesül, és a belső, sűrűn beépített területek élhetőségét jelentősen javítják az ehhez hasonló zöld szigetek. A nem aszfalttal borított vagy napközben is árnyat adó fákkal tűzdelt területek fokokban is mérhető különbségeket jelentenek a kánikula közepén is, nem is beszélve arról, hogy a hőguta elkerülésén túl is mennyivel kellemesebb egy zöldellő téren bármit is csinálni.

új zöld terület a Bakáts téren
Bartha Dorka fotója

A téren ültetett fáknál is alkalmazták a Nyugat-Európában már tíz éve elterjedt, de Budapesten még csak pár helyen, kísérleti jelleggel alkalmazott Stockholm-módszerű faültetést. Ez a megoldás biztosítja a fa sokáig boldogan élhessen olyan kihívásokkal teli terepen is, mint egy nagyváros – a módszer lényege, hogy bőséges teret és speciális, tápanyagokkal és aktív bioszénnel kevert szerkezeti talajt ad a gyökérzet fejlődéséhez, bevezeti a lehető legtöbb csapadékot a talajba, miközben a közműveket is könnyen hozzáférhetővé teszi a további bolygatás elkerüléséhez, írja a FŐKERT. 

Akit a konkrét számok érdekelnek, összesen huszonkilenccel több fa, új virágágyi és füves területek, a korábbi 225 négyzetméter helyett összesen 1730 négyzetméternyi zöldfelület van az új téren, ez a korábbinál nyolcszorosa amúgy.

Milyen újdonságok vannak a téren?

A Bakáts tér egyrészt a kerület központja, fontos közintézmények határolják minden irányból, naponta rengetegen keresik fel olyanok, akik ezekbe igyekeznek, most pedig pezsgő közösségi élet is kialakulhat végre. A templom előtti és mögötti területen is sok-sok padot helyeztek el, találunk ivócsapokat is, illetve a Knézich és Tompa utca felőli oldalon sakk- és malomasztalok is vannak, amelyek a sokszoros díjnyertes VPI betonbútorai. 

új padok a Bakáts téren

A téren ezen részén kapott a helyet a rollerkáoszt felszámolandó, 2022-ben egyre több helyen kijelölendő úgynevezett mikromobilitási pont is, ahol a megosztott közösségi közlekedési eszközöket letehetjük. De ezen felül több helyen alakítottak ki még plusz kerékpártámaszokat is. 

Zárásként még picit nézzünk a lábunk elé is, ugyanis egyrészt nagyon menő burkolatot kapott a tér – a templom előtt színes díszburkolattal, a járdákon pedig egészen a Lónyai utcától a tér végéig pedig a halszálkás téglaszerű díszkővel. Ráadásul szintbe hozták a gyalogos felületeket az úttesttel, így is segítve az akadálymentes közlekedést, valamint a téren korábban áthaladó Ráday utcát és a Knézich utcát a Tompa utcával összekötő szakaszt is lezárták az átmenő forgalom elől, így is csillapítva az autós forgalmat és nagymértékben növelve a tér területét. 

új térkő a Bakáts téren

A felújítás terveit a Garten Stúdió Tájépítész Tervező Iroda készítette, a finanszírozást pedig a Ferencvárosi Önkormányzat a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ 250 millió forintos támogatásán kívül teljes egészében saját forrásból teremtette elő. 

( A fotókat készítette: a cikk szerzője, Bartha Dorka)