STÍLUS

Hatalmas új park a Duna mentén, ezernyi extrával – a kivirult Pünkösdfürdőn jártunk


A tavasszal átadott hatalmas, 7 hektáros parkban tényleg mindenre és mindenkire gondoltak. A petanque-tól a kutyás akadálypályán át a hatalmas játszótérig és piknikezős rétig és bringás pihenőig jól elkülöníthető, különböző funkciójú részekre osztották a Pünkösdfürdő Parkot, amit egy akadálymentes sétány köt össze. Megnéztük, milyen a kizöldült park és kipróbáltuk, mi mindent lehet itt csinálni.

A városszéli Duna-parton 1,5 kilométer hosszan elnyúló park nagyon hamar a környékbeliek kedvence lett, ami nem is csoda, hiszen már a tervezésbe bevonták a leendő látogatókat, felmérve milyen igényeik vannak, mit szeretnének itt ők látni. A természetközeliség élményének megadása volt az egyik fő vezérelv a tervezés során, erre fűzték fel a funkciókat, anyaghasználatot és a hely növényvilágának kialakítását is. 

Összesen 9 különböző funkciójú zónára osztották a parkot, figyelve arra, hogy a kutyafuttató ne a játszótér közelében legyen és a piknikezőket, pihenni vágyókat se zavarja a sportpályák üdvrivalgása. 

emberek játszanak a parkban
Fotó: Főváros/Képszerkesztőség

A vadvirágos „Rét” magáért beszél (a város első esőkerjével), a „Berekben” változatos, fából készült fitnesz-eszközök állnak, ahol erőnléti és ügyességi gyakorlatokat lehet végezni. A „Lapály” takarja a gumiborítású közösségi kosár- és focipályákat, de van homokos röpipálya és itt vannak a sokat emlegetett, a franciáknál hatalmas népszerűségnek örvendő petanque pályák is, és ping-pong asztalokat is találunk.

A „Föveny” a játszóteret takarja, itt hatalmas homokozó (napvitorlával) csúszdás-tornyos-mászókás vár, színes trambulinok és hinták várják a legkisebbeket. És a játszótér közelében az ötletes faborítás alatt találjuk a nyilvános WC-t is. 

sportpálya a parkban


A területek között kanyargó tanösvény is nagyon ötletes, a tájba illeszkedő fa totemoszlopokat olvasgatva sok-sok érdekes dolgot tudhatunk meg a növény- és állatvilágról, de a különböző, parkban és a környéken űzhető sportokról is. 

A gát tetején nem csak kényelmes sétaút húzódik, de nagy a bringás forgalom is, és innen tudunk lesétálni a lapályos Duna-partra is. A park két végében vendéglátóhelyeket is találunk, ha valaki enne-inna valamit. 

alternatív játszóterület a parkban

Nagyon szerethető közpark lett, nem csak az ötletesen kitalált, ezernyi lehetőséget kínáló funkciókkal, de az egésznek az arculata is nagyon igényes és szép, tényleg alkalmas arra, hogy identitást adjon egy korábban elhanyagolt területnek. A Fővárosi Önkormányzat Radó Dezső Tervének szinte mintaprojektje ez a park, aminek a tervezését a FŐKERT divíziója felügyelte.

Egyre több Duna-parti terület kel új életre, ha valakihez inkább a déli szakaszok vannak közelebb, a pár éve felújított vadregényes csepeli Kolonics-sétány, vagy a pesterzsébeti szakasz a különleges stégjeivel is megér egy kiruccanást.

(Fotók: Főváros/Képszerkesztőség)