KÖZÉLET

Karácsony az esélyes főpolgármester-jelölt, de a pártok között a Fidesz vezet Budapesten


Legalábbis ezt mondta Ranschburg Zoltán, a Republikon Intézet vezető elemzője az általuk közzétett átfogó Budapest-kutatást ismertetve.

Karácsony Gergely főpolgármesternek jó esélye van az újraválasztásra, ám az ellenzéki városvezetés ellenére a fővárosban is a Fidesz a legnépszerűbb párt – ezek a Republikon Intézet Budapest-kutatásának legfőbb megállapításai, amelyről kedden kerekasztal-beszélgetést tartott az intézet – írta meg az Infostart.

A hírportál beszámolója szerint Ranschburg Zoltán beszélt a főpolgármesteri pozícióért folyó küzdelemről is. Úgy fogalmazott: „Amikor nyáron ezt a kutatást készítettük, akkor a leggyakrabban felmerülő név Szentkirályi Alexandráé volt Karácsony Gergelyével szemben, így a kutatásunkban az ő népszerűségét vizsgáltuk, illetve azt, hogy amennyiben ő lenne a Fidesz jelöltje, hány szavazatot kapna.

A mi kutatásunk szerint Karácsony Gergelynek minden esélye megvan az újrázásra, határozottan vezet a Fidesz teoretikus jelöltjével szemben, de azért ez nem jelenti azt, hogy az ellenzék hátradőlhet.

Már csak azért sem, mert amikor Szentkirályi Alexandra népszerűségét vizsgáltuk, akkor úgy találtuk, hogy magasabb támogatottsággal bír, mint a Fidesz Budapesten belül, az ő személye tehát még extra szavazatokat is hozhatna.”

A Fidesz-szavazók – mint folytatta a Republikon vezető elemzője – 88 százaléka inkább vagy teljes mértékben egyetértett azzal, hogy ha fideszes lenne a főpolgármester, akkor több forráshoz jutna Budapest, „ráadásul úgy, hogy még jelölt sincs, tehát nem szakpolitikai kérdések alapján gondolják ezt, hanem pusztán pártszimpátia-alapon, ami azt jelenti, hogy tudatában vannak annak, hogy a város anyagi támogatása pártpolitikai kérdés”.

(Kiemelt kép: Unsplash)