FRISS

Lezárták a margitszigeti szökőkutat, elkezdődött a téliesítés


Beköszöntött az ősz, közelednek a fagyok, a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Parkfenntartási osztályának munkatársai megkezdték a kutak és a csobogók elzárását.

Az Énbudapestem megkereste a társaságot, hogy árulják el, mekkora munkát jelent a téliesítés. Ahogy a Budapesti Közművek sajtóosztályától megtudtuk,

a munkálatok november végéig tartanak.

A felkészítés lépcsőzetesen zajlik:

  • először elzárják a vizet és víztelenítenek,
  • majd eltávolítják azokat az elemeket (például fúvókákat, szűrőrácsokat), amelyek sérülhetnek vagy könnyen eltávolíthatók a víztelenítés után,
  • végül a védendő nyílásokat lefedik.

Ezt a feladatot hat munkatársuk végzi.

A margitszigeti szökőkutat már november 1-jén lezárták.

A Főkert kezelésében egyébként 98 ivókút, 23 szökőkút, 15 díszkút, 6 csobogó és 3 vízesés van. 

Az indiánnyár vége, a keményebb, hűvösebb ősz beköszönése nemcsak a kutakat érintette, hanem az egynyári növényeket is. Mint a vállalat írta, ezeknek a pályafutása véget ért. 

 

„De semmi ok a szomorkodásra, hiszen a lombszíneződéssel az ágyások is tartják a tempót: majd’ 80 ezer színpompás árvácskát ültettünk városszerte az elmúlt hetekben az egynyári növények helyére”

 – tették hozzá válaszukban. Ezek a növények, magyarázta a Főkert, jól viselik a hideget és díszítik a közterületeket akkor is, amikor már a fák is lehullatják a levelüket, és beköszönt a tél.

(Kiemelt kép: FŐKERT)