STÍLUS

A horrorisztikustól a Kisvakondig – kilátogattunk a Töklámpás Fesztiválra


Idén is a Hősök tere adott otthont a különleges halloweeni fesztiválnak, ahol több száz kreatívan megfaragott tök ragyogott az éjszakában.

Az elkészítés módjában és témaválasztásban is nagyon változatos volt az idei felhozatal. A színváltós diszkó dinoszauruszoktól a klasszikus temetői jeleneteken át a Pac-Man és Frida Kahlo ábrázolásokig sok izgalmat láttunk. Na de ne rohanjunk ennyire előre, elsőként a megfigyelt technikákról pár szót, ugyanis abból is többféle volt, mindegyik más-más hatással. 

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem
-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

A jó öreg jack-o'-lantern változatok, amik az angolszász kultúrából szivárogtak át, még mindig uralták a terepet. Ezeknek továbbgondolt változatai azok, ahol még szintén kivájják a tököt, és konkrétan mintákat vágnak a héjába is, de már macskák, denevérek, szellemek egész temetői jelenetek elevenednek meg a gyertya fényétől. Aztán voltak az újhullámos faragott tökök, sünivel, Mancs őrjárattal, Kisvakonddal, Pókemberrel, és diszkó dinoszaurusszal.

A másik látványos változat, amikor már nem formákat vágnak a héjba, hanem csak lekaparják a felső réteget, ezzel finomabb vonalú és egészen művészi és aprólékosan kidolgozott formákat is létre lehet hozni. Ebből is volt boszorkány, de Frida Kahlo és PacMan ábrázolások is felbukkantak. 

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Az idei sztárok azonban, ahol a tömeg összetorlódott, a tökökben kialakított kis otthonok voltak. A megvilágítás is elég vegyes volt, a gyertyák, mécsesek mellett fényfüzérek, színes égők, villódzó fényű lámpák is kerültek a tökök belsejébe. 

-
Kép: Bartha Dorka/Énbudapestem

Az otthon elkészített alkotásokat a téren bárhol ki lehetett tenni, a legnépszerűbb a hét vezér szobrának talapzata volt, de aztán szépen teltek meg az oldalsó király-karéjok és a tér is.

A Töklámpás fesztivál jótékonysági rendezvény is volt, a hozott konzerveket a Gyermekétkeztetési Alapítvány osztja majd szét.