KÖZÉLET

Több nyilvános vécé, sok bringás-gyalogos fejlesztés és randióra is lesz a közösségi költségvetésben


Egymilliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg Budapesten, miután több mint százezer szavazat érkezett közösségi költségvetés ötleteire és projektjeire.

Három kategóriában – Esélyteremtő, Zöld és Nyitott Budapest – osztanak ki pénzt a közösségi költségvetés idei győztesei között. Több mint százezer voks érkezett a szavazáson, ami szeptember végén zárult le. A főpolgármester jóváhagyása után

  • a Zöld Budapest kategóriát a Beton helyett fák és bokrok, valamint az Utcák árnyékolása növényzettel kezdeményezések nyerték;
  • az Esélyteremtő Budapest kategóriát a Több nyilvános vécé Budapest közterületein című projekt nyerte;
  • a Nyitott Budapest kategóriát a Védett kerékpáros útvonalak elnevezésű ötlet nyerte.

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a helyhez kötődő projektek jobban mozgósítják a polgárokat, ezért a lokális ötleteket külön kategóriába sorolták. A Helyi Nagy Ötletek kategóriában 240 millió forint értékben két ötlet nyert:

  • a Tegyük árnyékosabbá, hűsebbé a Széll Kálmán teret
  • és Biztonságosabb gyalogos és kerékpáros közlekedés a Szent Gellért rakparton címűek. 
-
Kép: Ruzsa Rania/Főváros

 

A Helyi Kis Ötletek kategóriában 393 millió forint értékben tizenkét javaslat valósulhat meg. Az első három nyertes

  • a Boráros tér zöldítése,
  • a Kerékpáros biztonság növelése a Nagykörúton
  • és a Funkció nélküli burkolt felületek zöldfelületté alakítása Kelenföldön.

De érkezett nyertes javaslat a Gőtés-tó és környezetének rendbetételére, továbbá a 14-es villamos vonalán a Zöld villamosmegállók létesítésére. Ugyancsak megvalósul a Liget tér fásítása, zöldítése Kőbánya alsónál, illetve a Stefánia úti kerékpárút és járda közvetlen átvezetése a Városligetbe. A megszavazott fejlesztések között van még a Kelenföld vasútállomás melletti buszvégállomásra árnyékolók és esővédők telepítése, a Randióra a Blahán, a Zebra az Üllői úton a Corvin-negyednél, a Népliget gyalogos és kerékpáros elérésének megkönnyítése, és a Kerékpáros nyom létesítése a külső Bécsi úton.

Mivel a várható megvalósítási költségek nem merítették ki az adott kategóriákban rendelkezésre álló összeget, ezért a különbözet összevonását követően a fennmaradó, úgynevezett maradványkeretet (27 millió forint) szintén a közösségi költségvetés megvalósítására használja fel a Fővárosi Önkormányzat.

A 2022/23-as fővárosi közösségi költségvetés teljes, hivatalos eredménye itt elérhető.

-