KÖZÉLET

Közmeghallgatás lesz október 25-én a Városházán


Október 25-én 17 órától közmeghallgatást tart a Fővárosi Közgyűlés, amelyet élőben is közvetítenek majd a Budapest.hu oldalon.

A közmeghallgatás egyfajta lakossági fórum, ahol bárki kérdéseket tehet fel helyi közügyekkel kapcsolatban. Mindez azt jelenti, hogy a közmeghallgatáson feltett kérdéseknek olyan ügyeket kell érintenie, amelyek közérdekűek, és amelyekről a döntések a helyi önkormányzat hatáskörébe esnek. Vagyis nincs lehetőség állami hatáskörű, illetve egyedi hatósági ügyek (pl. közterület-használati engedély) megtárgyalására.

A közmeghallgatás nyilvános, így azon bárki részt vehet és tehet fel kérdéseket – az online követők pedig a közmeghallgatás első 45 percében küldhetik be kérdéseiket. Ezeket a kérdéseket ugyanúgy figyelembe fogja venni a közgyűlés, mintha személyesen jelentek volna meg a kérdezők: a főpolgármester a közmeghallgatás keretében, vagy azt követően írásban válaszol.

A felmerülő kérdésekre az adott önkormányzat helyben a közmeghallgatás keretében, vagy azt követően írásban válaszol, legkésőbb 15 napon belül. A közmeghallgatás célja, hogy kétirányú kommunikáció jöhessen létre a helyi lakosok és a helyi döntéshozók között.

A közmeghallgatás napirendje:

17:00 – Az írásban előre beküldött kérdések megválaszolása

17:00 – 17:45 – Online kérdésfeltevési lehetőség internetes felületen, írásban (a kérdések beküldésére szolgáló linket a közmeghallgatás kezdetén teszik közzé a Budapest.hu honlapon és a Városháza Facebook oldalán)

Az előre írásban beküldött kérdések megválaszolását követően a helyszínen feltett kérdések megválaszolása következik. A helyszínen feltett kérdések megválaszolása után az online beküldött kérdések megválaszolása jön.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)