KÖZÉLET

Biodóm, faktorálás, akciózó Fidelitas – ülésezett a Fővárosi Közgyűlés


Az időjáráshoz hasonlóan csípős volt a Fővárosi Önkormányzat októberi közgyűlése. Szóváltás és faktorálás, politikai performansz, megmentendő Biodóm és döntöttek arról, hogy Iványi Gáborék dolgozóit átveszi a főváros – ezek voltak a legfontosabb témák.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője napirend előtt a főváros 50 milliárdos faktorálási szerződése kapcsán azt mondta: semmi szükség nem lenne rá, ha a városvezetés rendesen gazdálkodna. Szerinte a rendszerváltás óta nem volt olyan, hogy működési nehézségei legyenek Budapestnek, „Karácsony Gergely főpolgármesternek azonban fontosabb a saját politikai karrierje, mint Budapest működése” – tette hozzá. Wintermantel úgy véli, Karácsony eladósítja a fővárost, amelyről szerinte nem volt érdemi vita, a főpolgármester pedig lényegében egyszemélyben döntött arról.

Közgyűlés
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Faktorom

A frakcióvezető napirend előtti felszólalására reagálva Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes kifejtette, hogy

nem lenne szükség az 50 milliárdra, ha a kormány nem tartaná vissza a fővárosnak járó anyagi forrásokat.

Minderre Karácsony Gergely is reagálni szeretett volna, amikor hirtelen felbukkant a teremben a Fidelitas néhány aktivistája, akik rövid akcióval zavarták meg a közgyűlést. Ennek során kifesztítettek egy molinót, valamint hangszórón keresztül hívták fel a figyelmet arra, hogy szerintük Gyurcsány Ferenc emberei dolgoznak a város hátterében.

Közgyűlés
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Újrakezdett válaszában Karácsony Gergely azt mondta Wintermantelnek, hogy

gond nélkül el lehetne működtetni a várost, ha ugyanolyan körülmények között dolgozhatnának együtt az állammal, mint Tarlós István tehette.

A főpolgármester leszögezte: nem örül, hogy hitelt kell felvenni, de mindez muszáj, mert a várost működtetni kell, és nincs más lehetőség, tekintve, hogy a kormány visszatartja a fővárosnak járó forrásokat.

Oltalom

Napirendi pontként tárgyalták a hajléktalanellátás kérdését, valamint az Oltalom Egyesület helyzetét is. A fideszes képviselők kifogásolták, ahogy a városvezetés kezeli az ellátás problémáit, amire ők egy „mindenki számára megnyugtató” javaslatot kínálnak. Azt szerették volna elérni, ha  Iványi Gáborék egyházának intézményeit is átvenné a főváros, nemcsak a dolgozók bérét fizetné ki, ahogy ezt a közgyűlés elé került javaslat szorgalmazta. Hassay Zsófia szerint a működtetésben kellene változtatást eszközölni, azonban mindez nem történik meg.

Közgyűlés
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Erre Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere úgy reagált, hogy ha a kormány nem lehetetlenítené el az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Egyesületet, és megadná nekik azt, amit bírósági ítéletek szerint is meg kellene adnia, akkor a hajléktalanellátás most nem lenne ekkora válságban. Niedermüller azt kérte Hassaytól: tegyen meg mindent azért, hogy a kormány felhagyjon a diszkriminatív támogatói gyakorlatával.

Végül úgy döntött a közgyűlés, hogy a főváros átmenetileg átveszi az Oltalom szociális intézményeinek dolgozóit. Ők a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeihez kerülnek. A témáról itt írtunk bővebben: határozatlan időre átvállalja a főváros Iványiék dolgozóinak bérét.

Biodóm

Szóba került a Biodóm ügye is, amely kapcsán Bősz Anett főpolgármester-helyettes kijelentette, hogy

találtak megoldást az épület megóvására, mégpedig úgy, hogy a Széchenyi fürdőből fogják átvezetni a hőt a dómba, amely így egyben tud maradni.

Bősz szerint az állagmegóvás hatékonyabb és zöldebb megoldás, mint az elbontás.

(Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem)