KÖZÉLET

Óriási tömeg tüntetett az oktatásért és a rendszer ellen, Karácsony összehozná az ellenzéket


Tulajdonképpen az ellenzék gyűlt össze október 23-án Budapesten – az ellenzéki pártok nélkül. Felvonultak az oktatásért, aztán az Oktogonon felmondott és kirúgott tanárok, Iványi Gábor és Karácsony Gergely is beszédet mondott.

Hosszú sorokban vonultak fel október 23-án azok a tüntető diákok és felnőttek, akik változást szeretnének az oktatásügyben. Ennek apropóján indult el az Egységes Diákfront és az aHang által közösen kezdeményezett 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás – miután egyik népszavazási kérdésüket sem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság.

A szavazás szervezői 200 ezer aláírást szeretnének összegyűjteni, hogy ezzel is nyomást helyezzenek a kormányra az oktatás ügyében. Mint ismert, a Fidesz azzal odázza el a kérdést, hogy Brüsszel nem küld elég pénzt sem a tanárok bérrendezéséhez, sem az oktatás színvonalának növeléséhez, ráadásul megalkották a tanárokkal szemben a bosszútörvényt is, ami példátlan tanárhiányhoz vezetett, és a helyzet egyre romlik.

Érdemes külön is megnézni, mekkora sorok kerekedtek, hogy aláírhassák a hatalom által elkaszált népszavazási kezdeményezést:

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Az oktatásügyi tüntetést civilek szervezték, a Hősök terén gyülekeztek, ahonnan a Kölcsey Ferenc Gimnáziumot és az orosz nagykövetséget is érintve átvonultak az Oktogonhoz, ahová a Fővárosi Önkormányzat, a Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront hívta egybe az embereket az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem
-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem
-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Itt elsőként Oláh József Pöli romajogi aktivista mondott beszédet: megemlékezett 1956-os roma hőseiről, de a romák jelenéről is megosztotta a gondolatait.

„200 ezren élnek továbbra is nyomornegyedben, és kiszorulnak az elsődleges munkaerőpiacról, mert a Föld bolygó másik feléről hoznak ide munkaerőt”

– nyomatékosította Pöli.

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem
-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem
-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Ezután Iványi Gábor lelkész köszönte meg a nehéz helyzetbe került, a kormány által magára hagyott, sőt szinte vegzált egyházával kapcsolatos szolidaritást, és azt, hogy tisztaszívű emberek között lehet ezen a megemlékezésen. Majd a tüntető diáksághoz fordulva azt mondta:

„Ti vagytok a pesti srácok örökösei, és ti vagytok a mi jövőnk!”

– mondta az összegyűlt fiatalságnak.

Iványit követően a Tanítanék Mozgalom képviselői, Törley Katalin, Berta Bea és Piltz Olivér együtt léptek színpadra. Pilz közölte, hogy már csak ezen a héten tanít, ugyanis nem írta alá a státusztörvény után kapott új tanári szerződést, és elhagyja a közoktatást. Berta Bea a kormány oktatással kapcsolatos bűneit sorolta fel, Törley Katalin pedig költői kérdéssel állt elő, de válaszolt is rá:

„A pedagógusok célkeresztbe kerültek? Ne legyenek illúzióid, egy ilyen bántalmazó kormánynak bárki a célkeresztjébe kerülhet, te, te és te is!”

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere volt a tüntetés és a megemlékezés főszónoka. Beszéde egyben visszanézhető:

„Azért vagyunk ma itt, mert nem engednünk 56-ból, nem engedünk 89-ből és nem engedünk abból, hogy hazánk egyszer szabad és egyenlő polgárok közös otthona, köztársaság legyen”

– jelentette ki beszéde elején a főpolgármester. „Történelmi paradoxon, hogy 1956 Magyarországa hiába lett volna méltó rá, nem lehetett szabad. 1989 Magyarországa pedig hiába lehetett szabad, bő három évtized tévelygései után sajnos úgy tűnik, nem tudott eléggé méltó lenni rá” – folytatta.

„Reménytelei kísérlet volt. De elbukott. Mi magunk buktattuk meg. Mert nem hittünk benne eléggé. Nem voltunk elég bátrak, márpedig gyáva népnek nincs hazája.”

-
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Ezután a tanárokhoz és a diákokhoz címezve azt mondta: „Hiába száműzték a köztársaságot a törvényeinkből. A köztársaság ott van a tanárok mozgalmában. Akik nem hagyják szó nélkül a hivatásuk semmibevételét. Akik nem engedik, hogy gyermekeinket a legfontosabb útravaló, a megfelelő tudás nélkül kelljen helyt állniuk az egyre bizonytalanabb jövőben. Éljenek a tanárok! A köztársaság ott van a diákok mozgalmában, akik kiállnak a tanáraik és kortársaik mellett. Akik nem fogadják el, a szabadság egyre fogyatkozó levegőjét. Akik nem a lyukasóra lehetéségét, hanem a társadalmi védőháló tátongó lyukait látják a tanárhiányban. Akik nem csak szoronganak a klímaváltozás miatt, hanem igyekszenek felrázni a ma döntéshozóit, hogy a holnapra is figyeljenek. Éljenek a diákok!”

Beszéde végén pedig arról beszélt Karácsony Gergely, hogy heteken belül összehívja az ellenzéki pártokat, és szövetséget alkot, már amelyikkel lehet:

„A jövő évi Európai Parlamenti és önkormányzati választás egy napra tétele egy csapda, amibe nem szabad belegyalognunk. Heteken belül létrehozom az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásra – azzal, akivel lehet. Mindenki eldöntheti, hogy akar-e a közös sikerből részesedni.”

Ezután a rendezvény a 7IGEN-es népszavazásra való felhívással ért véget.