KÖZÉLET

Karácsony a civilek segítségére számít, és szerinte mindegy, kit indít ellene a Fidesz


Budapest főpolgármestere Gulyás Márton vendége volt a Partizánon: a lengyel választások eredményétől a saját újraválasztásának esélyén át a banki feljelentésig szinte minden szóba került.

A beszélgetés első kérdései a lengyel választásokról szóltak, Budapest főpolgármestere szerint az eredmény nagyon nem kedvez a Fidesz nemzetközi politikájának, mint mondta, a magyar kormány szinte egyedül maradt a Visegrádi Négyek között is, akár tovább bomolhat a kelet-közép-európai egység.

Ezután az önkormányzati választásokra terelődött a szó, amit a kormány összevont az európai uniós választásokkal.

Ez az együttállás azért lehet így, mert nyilvánvalóan ez a Fidesz érdeke

– mondta a főpolgármester, majd arról is beszélt, hogy éppen ezért lesz nehezebb dolguk, hiszen az ellenzéki pártoknak így megoszlanak majd az erőtartalékai, és ezért a saját kampányában is kevesebb közös segítségre számít, nagyobb erőt kell önmaga kampányára és stábjának munkájára fordítani, hogy újraválasszák. Ebben a munkában inkább a civil szektor segítségére számít, semmint az ellenzéki pártokéra. De mindezt szerinte akár az előnyükre is fordíthatják az ellenzéki pártok.

Ami az esélyeit illeti, arról elég magabiztosan nyilatkozott Karácsony,

szerinte ugyanis a Fidesz Budapesten annyira leamortizálta magát, hogy teljesen mindegy, kit indítanak ellene, nincs jelentősége, különösen az ő kampánya szempontjából.

A főpolgármester azt is mondta, hogy még ő sem tudja, kit indítanak ellene. Gulyás azon felvetésére, hogy esetleg Pokorni Zoltán lenne az ellenfele, azt válaszolta, hogy Újbuda polgármesterének most a saját kerületében sem lenne túl sok esélye nyerni.

A kerületi előválasztásokkal szemben Karácsony inkább a tárgyalóasztalt preferálja: szerinte most más a helyzetük mint 2019-ben, mivel hatalmi pozícióból indulnak. Az előválasztást csak akkor tartja szükségesnek, ha valahol végképp nem tudják eldönteni a pártok, hogy ki induljon. Elmondása szerint neki az az érdeke, hogy legyen megállapodás, és minden párt megbízott képviselőjével aktívan tartja a kapcsolatot. A megállapodásoknak szerinte heteken belül létre kell jönniük.

Az előző önkormányzati választásokkal kapcsolatos pénzgyűjtő akcióról és az akörül zajló botrányról azt mondta, amit eddig: mindig is transzparensen és a törvényeket betartva szereztek pénzt a kampányaikra, és mivel az adakozás anonim volt, ezért maga sem tudja, kik adták a pénzt. A vonatkozó banki feljelentésről pedig ő sem tudja biztosan, hogy valóban megszületett-e, mindenesetre a bankkal közölték, hogy minden felmerülő kérdésre ott van náluk a válasz, amelyekről mindig és minden esetben tájékoztatták is a bankot.

Karácsony
Gulyás Márton és Karácsony Gergely Kép: Partizán

 

A fővárosi cégek vezetői prémiumai is szóba kerültek, erről Karácsony úgy nyilatkozott, hogy ezek a prémiumok benne vannak a vezetők szerződéseiben, és szerinte igenis jól dolgoznak nem csak a vezetők, de a cégek alkalmazottai is. Hozzátette: szerinte a Fővárosi Önkormányzat jó munkáltató, a béreket rendben kifizeti, és a megállapodások is sikeresek.

Ellenpéldaként a MÁV vezetését hozta, miszerint a MÁV vezérigazgatója kétszer annyi pénzt keres, mint a budapesti közlekedésért felelős vezető, holott a MÁV-nak csupán feleannyi utasa van, mint a budapesti vállalatnak, és a MÁV még ezeket az utasokat sem tudja rendesen eljuttatni megfelelő színvonalon az állomásokra.

Gulyás azon felvetésére, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes külföldi buszvezetőkkel kapcsolatban tett kijelentése akár a rasszizmus határát is súrolhatja, Karácsony Gergely határozottan állította: ha valakitől távol áll a vád, akkor az Kiss Ambrus, aki baloldali gondolkodás mentén szűkítené a külföldi munkavállalók lehetőségeit Budapesten.

A főpolgármester a beszélgetésben azt is elárulta, hogy

lesz idén karácsonyi díszkivilágítás Budapesten.

Hozzátette: azért lehet a tavalyival ellentétben díszkivilágítás idén az ünnepek alatt, mert az áram ára a mostanihoz képest tavaly ötször ekkora volt. Kiemelte: nem fogják a fákat villanyoszlopnak használni a kivilágítás felszerelésekor.

A teljes beszélgetés itt visszanézhető:

(Kiemelt kép: Partizán)