FRISS

Fokozott ellenőrzés lesz a hétvégén Budapest egész területén


Ma déltől október 15-én, vasárnap reggel nyolcig fokozott ellenőrzést rendelt el Budapest teljes területére a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A fokozott ellenőrzés célja a jogsértő cselekmények megelőzése, felderítése, megszakítása, valamint a közrend és közbiztonság fenntartása. Eközben több tervezett palesztinpárti tüntetést betiltott a rendőrség.

A fokozott ellenőrzésről szóló közleményből ugyan nem derül ki, hogy összefüggésben áll-e az október 13-ra és 14-re meghirdetett, a rendőrség által betiltott tüntetésekkel, mindenesetre a BRFK-nak több alkalommal is lépnie kellett palesztinpárti tüntetés miatt.

Mint ismert, a rendőrség betiltotta a péntekre meghirdetett palesztinpárti tüntetést, amelyet egy magánszemély jelentette be, hogy az Izrael és a Hamász terrorszervezet között folyó fegyveres harc kapcsán tartson tüntetést a II. kerületben.

A rendőrség indoklása szerint mindez illeszkedik a Hamász felhívásához, amely e napra a „harag kimutatására” szólítja fel híveit az egész világon, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság megtiltotta a gyűlés megtartását, mert az közvetlenül veszélyeztetné a közbiztonságot és a közrendet.

Mindeközben a BRFK betiltott egy másik tüntetést is, amit október 14-re akart bejelenteni szintén egy magánszemély, ugyanazzal a céllal. A rendőrség azonban ugyanarra hivatkozva betiltotta azt és közölték: „a Budapesti Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.”

A tüntetések tervei kapcsán megszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki a Kossuth rádióban közölte:

Magyarországon nem lehet tartani olyan szimpátiatüntetéseket, mint amilyenek a nyugat-európai országokban zajlanak, mert az önmagában terrorveszélyhez vezetne.

Hangsúlyozta, hogy Magyarországon van Európa egyik legnagyobb létszámú zsidó közössége, akik magyar állampolgárok, és őket a magyar államnak meg kell védenie. Hozzátette: nem lehet megengedni, hogy a származásuk vagy a vallásuk miatt magyar állampolgárok veszélyben érezzék magukat.

(Kiemelt kép illusztráció: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség)