FRISS

Három kitörés napi gyűlést is betiltott a rendőrség


A betiltott gyűléseken résztvevőkkel, illetve a be nem jelentett gyűlések szervezőivel, megtartóival szemben intézkedni fognak.

A rendőrség tájékoztatása szerint három gyűlést bejelentettek 2023. február 11-ére a Budai Vár – Bécsi Kapu területére, de mindhármat betiltották. 

Az indoklás szerint azért, mert a gyülekezés helyszíne olyan országos jelentőségű történelmi emlékhely, illetve időpontja olyan nap, ami a nemzetiszocialista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök áldozataira emlékeztet.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság biztosítja a gyülekezési jog békés gyakorlását, ugyanakkor intézkedni fog a jogsértések elkövetőivel, a betiltott gyűléseken résztvevőkkel, illetve a be nem jelentett gyűlések szervezőivel, megtartóival szemben.

Február 11-e a német és a magyar csapatok 1945-ös kitörési kísérletének évfordulója, amikor is kevesebb mint öt nap alatt húszezer katona pusztult el, ugyanennyien estek fogságba.

Ahogy Ungváry Krisztián történész írta, a kitörés katonailag teljesen értelmetlen volt: a német félnek semmilyen előnyt, a szovjetnek pedig semmilyen hátrányt nem okozott. 

Legfontosabb következménye mintegy húszezer özvegy és árva, akik, illetve akiknek leszármazottai zömmel még ma sem tudhatják, hogy az értelmetlen hadműveletbe belehajszolt rokon ma hol nyugszik.

 

(Kiemelt kép: Fortepan / Vörös Hadsereg)