FRISS

Ódzkodnak, mégis testkamerát kapnak a budapesti rendőrök


Évek óta teszteli a rendszert a Budapesti Rendőr-főkapitányság, de a rendőrök még mindig úgy érzik, hogy a testkamerákkal őket vonják ellenőrzés alá.

Az Index több rendőrségi forrásból is úgy értesült, hogy testkamerákat kapnak a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) rendőrei. Az eszközöket évek óta használják kísérleti jelleggel, több típust is teszteltek már.

A lapnak Major Róbert rendőr ezredes elmondta, számos külföldi példa mutatja az eszköz hasznosságát, mint fogalmazott: „A testkamerától joggal várhatjuk, hogy a rendőrrel szembeni jogsértő magatartások drasztikusan visszaszorulnak” – mondta, hozzátéve, hogy a testkamera elsősorban a rendőrt védi.

Az NKE Közbiztonsági Tanszékének vezetője hozzátette azt is, szerinte az emberek máshogy viselkednek, ha tudják, hogy figyelik őket – ami nem csak az eljárás alá vont személyt, hanem a rendőrt is a jogszerű magatartásra sarkallja.

A rendőröket viszont éppen ez zavarja. Mint a rendőr ezredes mondta:

„Ez az a szempont, ami miatt rendőreink ódzkodnak az eszköztől, azt érzik, hogy az egész az ő újabb ellenőrzésükről szól. Nagy és nehéz feladata ez a vezetőknek, hogy megfelelő kommunikációval és képzéssel megértessék a kollégákkal, hogy az eszköz az ő érdeküket szolgálja.”