KÖZÉLET

Szabadságmenet a Civil Sugárúton: tüntetés március 15-én az elnyomás ellen


A forradalom 175. évfordulóján Karácsony Gergely, Iványi Gábor, Molnár Piroska és Dés László is színpadra áll.

Idén 175 évvel ezelőtt robbant ki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, ezért a civil egyesületek 48 órás ünneplésre, emlékezésre, demonstrációra, együttlétre hívtak mindenkit 2023. március 14–15-én.

Ez a két nap a szolidaritásról, a polgári büszkeségről, a méltóságról és az együttműködésről szól a Hősök terén és az Andrássy úton – írják a szervezők.

Szabadon a megfélemlítés ellen

A kétnapos Civil Sugárút egyik célja, hogy a civil szervezetek szabadon bemutassák szakmai értékeiket, tevékenységeiket. A közös emlékezés, ünneplés, bemutatkozás, ismerkedés, a legkülönbözőbb gyerek- és felnőtt programok mellett kiemelt céljuk a civil együttműködés erősítése.

Mindkét napra alternatív tanórákat, foglalkozásokat szerveztek, és filmekkel, előadásokkal, beszélgetésekkel is megidézik hőseink értékeit, tanításait, példamutatásukat. Beszélgetések folynak emberjogi, oktatási, szociális, kulturális, egészségügyi, gazdasági és ökológiai problémákról. De a sporttól a slam poetryig, a piactól a kézműves foglalkozásig és a gyermeksarokig sok minden más is zajlik.

A Civil Sugárút záróeseménye a Szabadságmenet elnevezésű tüntetés lesz: „Végre fogjunk össze, és mutassuk meg a hatalomnak, hogy elegünk van a megfélemlítésből és hazugságokból! Nem tűrjük a kiszolgáltatott társadalmi csoportok elnyomását, kiállunk egymásért, mert országunk jövője közös ügyünk!” – áll az esemény leírásában.

A március 15-i tüntetés menetrendje:

  • 15:00 - gyülekező a Hősök terén - a színpadon: Pankotai Lili, Horváth Kristóf „Színész Bob”, Schermann Fruzsina, Bozai Ákos (ADOM)
  • 15:30 - indulás
  • 17:00 - érkezés az Andrássy út végére - a Szabadságmenet színpadán:
    - Karácsony Gergely,
    - Romano Glaszo,
    - Iványi Gábor és Molnár Piroska,
    - Baranyi Kriszta és Pikó András,
    - Szilágyi Kitty,
    - Törley Kata és Törley-Havas Sára,
    - Dés László és Wunderlich József,
    - Orsós János és Kuru János,
    - Zeller Judit és Misetics Bálint,
    - Pirint Gergő és Strbka Anna,
    - Kossuth Lajos Reggae Bandje,
    - Horgas Péter