KÖZÉLET

Harminc év a holtvágányon – végleg bezár a Nyugati hajléktalanvonata


1993. december 6-án egy évre szóló szükségmegoldásként nyitották a menedéket, azóta több mint kétezer-ötszáz otthonát veszített férfinak nyújtott szállást. Jelenlegi lakóit modern intézménybe költöztetik.

Harminc év után a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bezárja a Nyugati pályaudvar külső holtvágányán működő „Vonat” szállót, a lakókat pedig egy modern, újbudai létesítményben helyezi el – olvasható a szeretetszolgálat honlapján. Az egykori katonai kórházvonat szerelvényében kialakított menedékhely a főváros egyik legnagyobb ellátó intézménye volt, bezárásával a fővárosi hajléktalanellátás kezdeti erőfeszítéseit idéző, a „hőskorból itt maradt” emblematikus intézmény szűnik meg.

Magyar
Kép: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A lakók itt étkezési és tisztálkodási lehetőséget kaptak, volt háziorvosi rendelés, az ott dolgozó szociális munkások pedig igény szerinti segítették őket ügyeik intézésében. A mindennapi élet rendkívül speciális környezetben folyt: a kilenc vagonból hatot rendeztek be ágyakkal, a továbbiakban fürdő, közösségi helyiség, raktár, illetve fogadó- és adminisztrációs helyiség működött. A szociális munka színvonalát mutatja, hogy a Vonatra huzamosabb időn át visszajáró lakók nagy hányada innen járt dolgozni.

Magyar
Kép: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A „Vonat" jelentette 110 férőhelyet mostanáig nem lehetett kivonni az ellátásból, mivel túl nagy kapacitás esett volna ki a rendszerből, évi 180-250 lakójával ugyanis a legnagyobb menedékhelyek egyikének számított. A megszűnéssel a mostani lakókat egy modern, újbudai létesítménybe helyezik el.