KULTÚRA

Ezekért a programokért is érdemes kimenni a könyvfesztiválra


Nomen est omen: a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál fővárosi kötődésű és fővárossal kapcsolatos programjait külön ajánljuk a látogatók figyelmébe.

Ahogy azt már beharangoztuk, ma, szeptember 28-án kezdődik, és vasárnapig, október 1-ig tart a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, a Millenárison 140 kiállító, több mint 40 külföldi szerző és házigazdaként több száz magyar író és költő várja a közönséget.

A rengeteg program közül – saját lapunk és a rendezvény elnevezéséhez híven – most azokat ajánljuk olvasóink figyelmébe, amelyek fővárosi kötődésűek és a fővárossal kapcsolatosak.

Miért olvas a gyerek, és miért olvas a nő?

Kezdjük a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) által szervezett Budapest Könyvfővárossal. Szeptember 29-én, pénteken 15 órakor kezdődik a Morcsányi Géza teremben a Nekünk az olvasás – családi körben című beszélgetés, amelyen Boldizsár Ildikó mesekutató, író (aki egyébként megnyitja a könyvfesztivált is), Péterfy Bori énekesnő, színésznő és Kepes András író mesél arról, hogy milyen kihívást jelent a gyerekekkel megszerettetni az olvasást.

Miután idén a gyerekek már több mint 800 ezer művet kölcsönöztek a FSZEK-ből (ami csaknem 20 százalékos növekedés a pandémia előtti időszakhoz képest), adódik a kérdés: miközben nagyon sok alternatív kikapcsolódási lehetőség és elfoglaltság csábítja őket, addig hogyan lehet számukra élményforrás az olvasás, és mit tehet ennek érdekében a szülő, nagyszülő?

A Budapest Könyvfőváros program tavaly a férfiak, idén a nők és az olvasás viszonyát is vizsgálja. A felmérések szerint ugyanis az olvasó emberek csaknem kétharmada nő. Szinetár Dóra és Törőcsik Franciska színésznőkkel, valamint Zsédenyi Adrienn énekesnővel az olvasás fontosságáról, a motivációkról, meghatározó élményekről és hatásokról esik majd szó a Nekem az olvasás – mi(ért) kell a nőnek? című beszélgetésen szeptember 30-án, szombaton 15 órától a Votisky Zsuzsa teremben.

Mindkét beszélgetés moderátora Farkas Ferenc, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának vezetője lesz.

Budapesti
Kép: /Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

 

Elkészült a Budapest Nagyregény, bele lehet hallgatni

A Könyvfőváros program Irodalom Birodalom elnevezésű standjánál (Millenáris B épület 71-es stand) a fesztivál ideje alatt lesznek kreatív foglalkozások, játékok, óriás puzzle, könyvjelzőfal elvihető idézetekkel. Szeptember 29-én 15 és 18 óra között pedig a standon elérhető lesz egy szelfibox, azonnal hazavihető fotókkal. Mindezeken felül: a fesztivál ideje alatt 30 százalékos kedvezménnyel lehet féléves vagy éves bérletet váltani a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba.

Szintén a FSZEK és a Könyvfőváros szervezésében hallgathatunk végre bele a készülő Budapest Nagyregénybe, ugyanis a könyvfesztiválon exkluzív részletek hangzanak el a regény 23 fejezetéből, ezzel belekóstolhatunk a főváros egyesítésének 150. évfordulójára készülő, nagyszabású szellemi emlékmű hangulatába.

Ahogy idén minden jelentős könyvszakmai és irodalmi rendezvényen, a Millenárison is jelen lesz a teljes Budapest Nagyregény projekt a már jól ismert és népszerű zöld olvasószoba-installációval együtt. A Budapest Nagyregény fejezeti egyébként annak rendje s módja szerint már elkészültek, a könyv maga november 17-én jelenik meg, úgyhogy valahol a nyomda felé vezető úton járhat a háttérmunka.

A Budapest Nagyregény közösségi alkotás eredménye, a kerületeknek megfelelő számú 23 fejezetből áll. A könyv köré szerveződő programsorozat messze túlnő a kötet keretein, ugyanis célja, hogy a főváros elmúlt 150 évét történeteken, kerületi legendákon keresztül, a város lakóinak bevonásával gyűjtse össze, mesélje el és jelenítse meg, ehhez pedig az irodalmat közvetítő eszközként használja, a könyv megjelenését pedig összművészeti olvasásnépszerűsítő rendezvények előzik meg, 2024-ben pedig társművészeti feldolgozások formájában elevenednek meg a könyv fejezetei és a kutatómunka során beérkezett legjobb sztorik.