KULTÚRA

Fesztivállal ünnepelte Budapest az összetartozás hídját


Fesztivállal köszöntötte Budapest a felújított Lánchidat: egész nap a rakparton gyerek- és kulturális programokkal, este a Clark Ádám téren koncerttel. Éjjel zöld fényben úszott a híd. Nézegess képeket a fesztiválról!

Játék és szabadság a rakparton, sétáló emberek a Lánchídon, dalok Budapestről a Clark Ádám téren - a főváros a megújult hídját ünnepelte. Karácsony Gergely főpolgármester a koncert színpadán úgy fogalmazott: "minden nagyvárosnak van egy ikonikus jelképe: New Yorknak a Szabadság-szobor, Párizsnak az Eiffel torony, Budapestnek pedig a Lánchíd. Az, hogy Budapest szimbóluma egy híd, mutatja, hogy ez az összetartozás városa." 

A koncerten a magyar zenei élet színe-java fellépett: ott volt Péterfy Bori, az Irie Maffia, Király Viktor, Lábas Viki, Kollár-Klemencz László, Vecsei H. Miklós, Beck Zoli, Deniz és Orsovai Reni, a Quartzbox, a Random Trip, Dés László, Bocskor Bíborka, Farkas Izsák, Radics Gigi, a Sör és Fű, Pásztor Anna, a Ham Ko Ham, a Hősök, Wunderlich József és Ember Márk is. Balla Eszter és Nagy Ervin színművészek verset szavaltak. 

2021 februárjában írták alá a híd felújítására vonatkozó vállalkozási szerződést. Az A-Híd Zrt. újíthatta fel a Lánchidat nettó 18,8 milliárd forintért. Márciusban indult el a felújítás. Júniusban pedig teljesen lezárták a Lánchidat, innentől már a közúti forgalom sem közlekedhetett rajta. 2023. augusztus 4-én – mintegy másfél hónappal a tervezett időpont előtt –  megnyíltak a híd két oldalán végigfutó járdák, és a hídfők aluljárói is, befejeződött a Lánchíd szerkezeti és műemléki rekonstrukciója.

Nézegess képeket a Lánchíd Fesztiválról!

Kiemelt kép és galéria: Ancsin Gábor, Pelikán János/Képszerkesztőség