KULTÚRA

És nektek melyik lesz ma a kedvenc Budapest-dalotok?


A Széchenyi Lánchíd Budapest első számú szimbóluma, amelynek felújítását az idén 150 éves Budapest egynapos, ingyenes fesztivállal ünnepeli a Clark Ádám téren szeptember 16-án. A fesztiválon a hazai könnyűzene legnagyobbjai képviseltetik magukat egy-egy produkció erejéig, a fellépések témája természetesen a főváros lesz. A jobbnál jobb fellépők „budapestes” dalai közül szemezgettünk most néhányat, hogy kiderítsük, nektek melyek a kedvenceitek közülük.

Hogy egész pontosan kik lesznek a fellépők, ne maradjon említés nélkül, hiszen nem akármilyen felhozatal lesz a mai eseményen: ott lesz Péterfy Bori, az Irie Maffia, Király Viktor, Balla Eszter, Nagy Ervin, Lábas Viki, Kollár-Klemencz László, Vecsei H. Miklós, Beck Zoli, Deniz és Orsovai Reni, a Quartzbox, a Random Trip, Dés László, Bocskor Bíborka, Farkas Izsák, Radics Gigi, a Sör és Fű, Pásztor Anna, a Ham Ko Ham, a Hősök, Wunderlich József és Ember Márk is.

Tőlük válogattunk néhány dalt, szavazzatok, nektek melyik a kedvenc „Budapest dalotok”!

Péterfy Bori: Forró város

Péterfy Bori a hazai könnyűzene egyik legszínesebb egyénisége, aki nem csak énekesként, de színészként is jól ismert. Korábban a Krétakör Színháznak, majd az Alföldi Róbert által vezetett Nemzeti Színház társulatának volt tagja, majd az Amorf Ördögök, később pedig a Péterfy Bori & Love Band énekesnője lett. A fesztiválon pedig az ős-Budapest érzés talán legnagyobb alakjának, Cseh Tamásnak a Forró város című dalát fogja előadni.

Sör és Fű: Budapest

A Sör és Fű a hazai hiphop egyik legizgalmasabb formációja, akik egy 2009-es házibuli óta határozzák meg a műfaj hazai szubkultúráját. Tősgyökeres budapestiekként persze közel áll hozzájuk a város, amiről nem is voltak restek dalt írni.

Ham Ko Ham: Ellopták a biciklim

Az autentikus cigányzenét előtérbe helyzető Ham Ko Ham hét éve alakult Biriben, akiket az ország valószínűleg az X-Faktorból ismer elsősorban – ám nagyon is Budapest centrikus zenekar, akik rendkívül szórakoztató formában énekelték meg saját városi anekdotájukat az Ellopták a biciklim című dalukban.

Radics Gigi: Budapest szerelem

Radics Gigi először 2008-ban a Megasztár 4-ben tűnt fel, ahol a legjobb 200-ig jutott, majd 2011-ben a Megasztár 5-ben a legjobb 24-ből esett ki, végül 2012-ben Megasztár 6 győztese lett. 2017-ben a magyar X-Faktor legfiatalabb mentora lett 21 évesen. Ennél azonban sokkal jelentősebb, hogy az énekesnőre Michael Jackson producere, Quincy Jones is felfigyelt, majd a világhírű Montreux-i Jazz Festival-ra is meghívta énekelni. Ráadásul a világhírű producer a világ 5 legjobb hangja közé sorolta őt. Radics Gigi szívéhez pedig olyannyira közel áll a magyar főváros, hogy dalt is írt róla, amit elő is fog adni a Lánchíd fesztiválon.