STÍLUS

Miniszobrászok háborúja tört ki Budapesten


Újabb miniszobor-csoport jelent meg Újbudán, az Allee környékén, ami jó alkalom arra, hogy bemutassunk egy (nem is annyira) új szobrászt, akit érdemes lesz név szerint is követni a következő években.

Az utóbbi években gyakorlatilag városi sporttá vált váratlanul megjelent miniszobrokat keresgélni a felkelő nap megcsillanó fényében – erről természetesen posztolni is kell: “Én már láttam, bibibííí!” Ha utalnak egy versre, egy retro rajzfilmre, egy aktuális politikai beszédtémára, annál jobban terjednek. A miniszobrok annyira összekapcsolódtak Kolodko Mihály nevével, hogy ebben a cikkben most egy másik szobrászra hívjuk fel a figyelmet, akinek egyébként műveit mind ismerjük, de csak egy szűk kör tudta, hogy kihez kell kötni őket.

A név, amit meg kell jegyeznünk Plank Antal, képzőművész, az ő munkája az 4+1, reklámnak is beillő szobrocska, amik az Allee környezetében jelentek meg a közelmúltban. Na de nézzük, hol vannak még miniszobrai?

Idei év márciusában a Teve utcába került ki egy ugyancsak megrendelésre készített, napszemüveges teveszobor.

-
Kép: Göröntsér Vera/Köztérkép

2022. decemberében tizenegy miniszobornak örülhettünk az akkor frissen átadott Blaha Lujza tér növénykazettáinak ülőfelületére, a lapos szobrocskák az egykori Népszínház híres színészeire és szerepeikre utalnak: Blaha Lujza mellett többek között kánkán-táncosnők Offenbach operettjéből, Fedák Sári, mint Bob herceg és Szirmai Imre, mint Napóleon láthatóak.

-
Kép: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

Ilyenek voltak a kőbányai Újhegyi sétány meglepetésszobrai is, amik – bár már évek óta ott vannak – meglepetést jelentenek azoknak, akik ritkán járnak arra. Van itt kukorica, szőlőlevél, boroshordó, rózsa, paradicsom, locsolókanna, puttony és nyuszi is. És ilyenek a sokak által ismert (és megosztó), funkcionális alkotások is, amik a teret vigyázzák például a Széll Kálmán tér gördeszkásaitól.

-
Kép: Virág Zsuzsa/Köztérkép

Nem megyünk el szó nélkül azoknak a véleménye mellett sem, akik szerint túl sok volt már Kolodko eddig is, nem kell ide még egy szobrász, aki kéretlenül teleművészkedi a várost. Van alapja az értetlenkedésnek, de lássuk be: ha a kis szobrocskák lennének az urbánus vizuális szennyezés legegyértelműbb jelzőbójái (és nem mondjuk az óriásplakátok, amiket Prágában már évek óta sikerrel irtanak), akkor eggyel előrébb tartanánk.

Aki arra kíváncsi, hogy a művész saját kedvére milyen alkotásokkal szórakoztatja magát, itt tudja őt megismerni.