STÍLUS

Kombuchával fermentált virágos csavart fagyi matcha grapefruitos kávé cascarából


Átfésültük a várost, hogy a legfurcsább és legfinomabb jegeskávé-variánsokat ajánlhassuk nektek. Ha új kávés élményekkel akarjuk zárni a nyarat, érdemes nyitott szemmel járni, erre akartuk felhívni a figyelmet: listánk nem sorrend és nem kizárólagos

10 + 2 kávézóban jártunk, hogy olyan jeges kávéitalokat igyunk, amik nincsenek mindenhol, vagy legalábbis látszik, hogy unatkozó baristák és pult mögé kényszerített földrajzi felfedezők szerelemgyerekeként kerülhettek fel az itallapokra. Ezeket találtuk:

Espresso Softice / Affogato

Kedves csavarás a kávés-jeges-fagyis Bermuda-háromszögön, hogy újra életet leheljenek a Magyarországon komoly hagyományokkal rendelkező csavart fagyi világába. Ez a változat teljes tejből és espresso-ból készül, amit egy fagyigép adagol egy pohárba. Szórásként nem fahéj vagy kakaó kerül rá, hanem kávéőrlemény, ami egyértelműen a kávé felé billenti a fagyi édessége és a kávé fanyarsága között fennálló feszültséget. Ez a kombó egyébként kérhető affogato-ként is, tehát egy már elkészült espresso-ra (vagy kettőre) kapjuk meg az espresso-s fagyit és arra még őrleményt is. Ehhez azért nagyon kávésnak kell lenni!

Ahol mi kóstoltuk: Espresso Embassy

Kávé
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Jeges koffucha avagy kombuchával fermentált kávé

A kombucha jótékony hatásai a magyarok előtt sem ismeretlenek, több kombucha-hullám söpört már végig az országon, épp most is tart egy. Amikor elfogyott a tamagocsi, akkor sokan nagy, döglött medúza-szerű gombákat kezdtek befőttes üvegekbe tömködni, megetették cukrosvízzel és várták a csodát. Nemhiába. A lény (ami egyébként nem gomba) a fortyogó indulataival egészséges löttyé változtatta az üveg tartalmát. Ez a múlt, de most 2023 van, nyilván meg kellett újítani a műfajt. A mai kombucha nem-gomba batch brew-n úszik, és cukor hatására ugyanúgy viselkedik, mintha teában vagy vízben lenne. Az eredmény minimum érdekes. Kóstolási tapasztalat kérdése, hogy mikor tudjuk szétválasztani az erjedt, savanykás ízt az eredeti kávétól, a fermentálás olyan erősen dominál a kávéban, de az egészségért mindent!

Ahol mi kóstoltuk: Kelet Kávézó és Galéria

koffucha
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

 

Flower Latte

Ez egy szerénységgel elnevezett kávés ital, mert a virágok mellett gyümölcsöt is tartalmaz. Az ehető virágok főleg látványelemként működnek, egyesével, gondosan elhelyezve egy kis csipesszel ültetik rá őket a tejhabra – ez az, amit elsőként meglátunk a kész italból, az első benyomás pedig nagyon fontos. Mi epresen kaptuk az egyébként szép adag kávét, ami nem csak a jégkockaként is működő fagyott epreket jelenti, hanem epres szirupot is, így két színes réteg közé kerül a latte. Laza csuklós keverés után egy kávés epres shake-et kapunk, vagy inkább egy édes latte-t epres finish-sel.  Édesszájú kávéfogyasztók hazatalálnak ezzel a választással.

Ahol mi kóstoltuk: Insula Kávézó

Kávé
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Grapefruit espresso

Pár nyaranta felüti a fejét Budapesten a narancsos espresso, amit sokan valószínűleg még egy egyiptomi nyaralás alkalmával kóstoltak először. Azóta a hazai gasztro is kebelére ölelte és nyári frissítőként ajánlja azoknak, akik megunták a sima kávé ízét. Ezt nem döntötte be az újhullámos kávéforradalom sem, az egy másik kérdés, hogy egy izgalmasabb specialty espresso-t fel akarsz-e ütni egy kis narancslével. Vagy valami mással? Picit csavartak az ügyön, ebben az esetben a narancs helyett egy másik citrusféle, a grapefruit jött a képbe. Brazil kávéval elegyítve és sok jégre öntve. Fanyar és keserű egyszerre, de ezek szépen megférnek a kávé mellett, sok jégen pláne. Üdítő ötlet!

Ahol mi kóstoltuk: Ecocafe

kávé
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

 

Cold Brew Gin Tonic

Ehhez az italhoz nem kell Sherlock Holmes következtetéseihez nyúlnunk, elég lesz egy behelyettesítős matekpéldát használnunk. Ha ismerjük az espresso tonic-ot, akkor az espresso-t cseréljük ki egy cold brew-ra, a tonic maradhat, de egy ünnepi reggelen nem kell tiltakozni a gin ellen sem. Sokan mondhatják, hogy egy jó cold brew önmagában is elég tud lenni, és ugyanez igaz egy minőségi gin tonic-ra is., viszont senkinek sem ártunk azzal, ha két jó dolgot összekeverünk, hogy összehozzunk egy harmadikat, ami szintén működik. Csak első hangzásra tűnik soknak, de ezek az ízek valahogy tényleg megkímélik, ahelyett, hogy kioltanák egymást – szépen egymás után támadják az ízlelőbimbókat így növelve az ital élvezeti értékét.

Ahol mi kóstoltuk: Addicted 2 Caffeine

Kávé
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Dirty Iced Matcha Latte

A matcha frissen nyírt fű illatát és zöldes egészség-ízét mindannyian imádjuk, és úgy látjuk, hogy más kávézókat sem ijeszt el az, hogy különböző kávés italok alapjául válasszák. Viszont ettől ez még nem lesz kávés ital, (így nem is kerülhetne rá a listánkra), de mi találtunk belőle olyan verziót, amit egy espresso-val összekávéznak. A színvilágával egyértelműen megkülönbözteti magát minden mástól, és a kóstolásra is vannak még élményötletei. Ha nem rögtön keverjük fel, akkor külön-külön érezni lehet a kávé és a matcha ízét, ami talán egy kicsit érdekesebb is annál, mint amikor összekeverve már „csak” egy nagyon finom tejes matcha-ital izgalmát ajánlja, leheletnyi kávés finish-sel. A dirty csak művésznév egyébként, a kávé MatcEsso’ Latte nevet kapta a keresztségben. Pedig milyen jól hangzik az, ha a gasztróban valaki azt használja, hogy dörti.

Ahol mi kóstoltuk: Matcha Tsuki

kávé
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

 

Bulletproof Vajas Kávé

Ez az ital eredetileg jég nélkül készül és a legnagyszerűbb vajas kávé hagyományokat követi. Aki még sosem próbálta a (közepes kávéból készülő otthoni) presszóját feldobni egy kis vajjal, az azonnal hagyja abba az olvasást, és próbálja ki! A Bulletproof dupla presszóval készül, ebbe kerül a vaj, amiről ezen a ponton már mindenki tudja, hogy krémesebbé teszi a kávét, még akkor is, ha az jó minőségű tejjel volt felhúzva. Nyilván innen még szabad a pálya, lehet édesíteni egy picit, ha valakinek csak úgy működik a kávé, de hiába minden, a dupla kávé aromája és a vaj hatása felülír minden módosító indítványt.

Ahol mi kóstoltuk: Vaj

Kávé
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

High End Affogato

Egy gombóc – többnyire vanília – fagyira engednek egy espresso-t, ez az affogato. Kávés fagyi vagy fagyis kávé? Ez az arányokon múlik. Szerencsés esetben viszont ezt egy olasz fagyizóban lehet eldönteni, ahol a fagylalt eleve kitüntetett figyelemmel készül, és ha kávéjuk is van, az olaszok annak a minőségével sem fognak vacakolni. Az eredmény nem egyszerűen egy jegeskávé, amiben fagyi is van, olyat bárhol találni. Ha a pokolian jó minőségű, és espresso-nál nagyobb kávé-ba te választhatszt fagyit, abból olyan szinergia lesz, ami próbára teszi a szókincsedet, bármilyen isteni kávés élményekhez vagy is szokva. Ez most olyan, tucatnyi ízkombinációt próbálhatsz ki így.

Ahol mi kóstoltuk: Giandó Ice Cream Shop

Giandó
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

 

Aero Shot

Nem igazi shot, mert először is dupla espresso az alapja, erre jön víz és jég, amivel egy erős americano-t kapsz. Ezzel még nincs vége, az erős kávéd éppen próbálna lehűlni, ezen a ponton viszont a gőzölővel engednek bele forró levegőt, amivel felhabosodik az egész történet, és végleg elveszti espresso jellegét. Könnyű habos cappuccino-ra hasonlít kívülről (pedig tej nincs benne), egyébként pedig lazább filterkávéra mutat az ízvilága, aminek a tetején forró hab ül, az alja viszont hideg a még olvadozó jégtől. Ez a kettősség kortyolásra jól reagál a szájban, ettől még magát az italt szép kihívás betenni a megfelelő fiókba.

Ahol mi kóstoltuk: Waycup Budapest

kávé
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

 

Cold Brew Tonic

A cold brew tonic-on annyi a csavar, hogy a már mindenhol ismert espresso tonic mellett már cold brew-val is hozzáférhető az ital. Az espresso tonic ezerrel több helyen elérhető, mert ennek viszont létezik a lebutított, bármilyen kávé keverve a bármilyen tonic-kal változata. Ez nagy szabadság egy kávézónak, ami nulla befektetéssel akar trendet követni, de a cold brew tonic ehhez képest egy másik világ. A cold brew alapja ugye egy világos pörkölésű specialty kávé, a tonic is biztosan valami izgalmas/kézműves/ismeretlen márkájú tonic lesz, aminek a keveréke sok jéggel garantáltan egy pohár minőségi hűsölést jelent. Legalábbis amíg tart a 2-3 dl.

Ahol mi kóstoltuk: Dorado Café

kávé
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

 

Cascara Fizz

Igen, ez egy csalás, mert ez úgy kávés ital, hogy sosem látott kávébabot. A kávécseresznye húsából készült teából álmodtak most egy nyári verziót, ami nem állt meg ott, hogy ráborították egy pohár jégre. Került mellé lime és fel van húzva kicsit szódával, de ez egyáltalán nem téríti le az italt a cascara élményről. Akinek elege van az ice tea-nek csúfolt cukros üdítőkből, annak javasoljuk, hogy ebbe az irányba kormányozza a figyelmét. Ez egy kávéval közeli rokonságban álló jeges tea, ami egy gyorsuló autóból, első ránézésre cold brew-nak is tűnhet, de a pohárban kedélyesen lebegő lime szeletek valami másra utalnak.

Ahol mi kóstoltuk: Flow Specialty Coffee Bar & Bistro

kávé
Kép: Csapó Ádám/Énbudapestem

 

Cascara Cola

A cascarás csalásról az előbb már említést tettünk, a kávés sörökről pedig most nem értekezünk, mert abból olyan régóta olyan sok van, hogy az egy külön cikk témája lehetne. Viszont ebben az esetben a csalás még nagyobb, mert az italban kávé nélkül is van annyi koffein, mint a kávéban. A megtévesztést szolgálja, hogy a kávécseresznye Costa Ricából érkezik, egyenesen a Bányai kávéültetvényről, ami egyre ismertebb és népszerűbb már itthon is. Ettől ez még mindig nem kávé, csak majdnem: olyan kóla, ami majdnem egészséges, hiszen gazdag antioxidánsban. Ez egy rejtélyes ital, na.

Itt elérhető: Monyo Brewing

Kávé
Kép: Merész Márton/Énbudapestem