KÖZÉLET

„Kérdés, hogy a demonstrációnk híre meghozza-e majd az őrülteket”


A melegellenes törvény és az érintett könyvek fóliázása ellen tiltakoznak egyetemisták: a Libri Rákóczi úti üzleténél ingyen osztogatnak „tiltott” könyveket. Egyelőre nem tapasztaltak ellenséges hangulatot.

Amint arról a 24.hu is beszámolt, komoly esély mutatkozik arra, hogy sok magyar könyvesboltból teljesen eltűnhetnek a könyvek, amik bármilyen módon megjelenítik a homoszexualitást: egy lista pedig a Telex birtokába jutott, amely szerint a Libri Könyvkereskedelmi Kft. felmérte: a törvény miatt mely könyvesboltjaiban nem árulhatja ezeket a kiadványokat. A jogszabály szerint ugyanis ha egy könyvesbolt 200 méteres körzetében van oktatási vagy vallási intézmény, akkor abban semmilyen LMBTQ-érintettségű könyvet nem lehet árusítani – se ifjúságit, se felnőtteknek szólót, még befóliázva sem.

A fóliázás elleni kiállásként hétfő óta egyetemisták demonstrálnak a Rákóczi úti Libri üzlete előtt: olyan könyveket osztogatnak ingyen, amelyek csak fóliázva kaphatók bent a könyvesboltban.

Tiltott
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Teszik ezt ma is, és elmondásuk szerint az eddigi két napon többnyire csak támogató visszajelzéseket kaptak, noha hétfőn akadt egy ember, aki „beszólt”, de ezt is inkább véleménynyilvánításnak tekintették, mint bármiféle atrocitásnak.

„A netes kommentek között persze jóval több volt a beszólás, de ott sokkal bátrabbak is az emberek. Itt, az utcán azonban még nem tapasztaltunk ellenséges hangulatot, bár kérdés, hogy a demonstráció híre meghozza-e majd az őrülteket” – mondták lapunk kérdésére az egyetemisták. Hozzátették:

„Természetesen az akciónk politikai jellegű, de ez nem LMBTQ-propaganda, hanem az irodalom és a kultúra népszerűsítése, hiszen a törvény alapján az egyetemes irodalom jelentős részét kell majd befóliázni és tiltani a könyvesboltokban. Egyébként ez az egész fóliázás főleg és elsősorban az olvasás ellen hangol, aminek semmi értelme nincs, ráadásul nem csak értelmetlen, de kirekesztő is, aminek az LMBTQ-emberek isszák meg a levét.”

Tiltott
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Terveik szerint egész héten, minden nap 14 és 18 óra között fognak a Rákóczi úti Libri előtt demonstrálni az ingyen elvihető könyvekkel, a rendőrség felé is ezt az időszakot jelentették be. Támogatóik – könyvkiadók és magánszemélyek – már, várakozásaik pedig még vannak:

„Reméljük, az akciónkkal legalább a figyelmet sikerül felhívni arra, hogy a könyvfóliázás gyakorlata primitív és kultúraellenes!”