FRISS

Sorozatosan törnek el a vízvezetékek a nagyobb lakótelepeken


Bár a kutak igen, az elöregedett csőhálózat nem bírja a nagy meleg miatt megnövekedett vízfogyasztást. Igazi megoldást a csövek cseréje jelentene, de arra meg nincs pénz.

Nem bírja a lakótelepek elöregedett csőhálózata a kánikula miatt megnövekedett vízfogyasztást. A Fővárosi Vízművek arról számol be Facebook oldalán, hogy a reggeli és az esti órákban sorozatosan érkeznek csőtörésről szóló bejelentések.

A cég azonban hozzáteszi, a gondok ellenére senkinek sem kell számolnia a környező településekhez hasonló vízellátási gondokkal, napokig, esetleg hetekig tartó vízkorlátozással vagy vízhiánnyal.

Ha mégis akadozik a szolgáltatás annak az az oka, hogy szakembereik a munkaerőhiány miatt nem mindenhová jutnak el az elvárható időn belül. Hétfőn délután 44 helyen kellett volna csősérülést javítaniuk, közülük hat vízhiányt is okozott. Igazi megoldást a csövek cseréje jelentene, de arra nincs pénz. 

"Ahhoz, hogy a víz mindenhol folyjon a csapból, számos szakember összehangolt, 0-24 órában végzett, folyamatos munkáján kívül egy óriási rendszer üzemeltetésére és fenntartására van szükség: a 756 parti szűrésű kúttól kezdve a gépházakig, víztárolókig és víztornyokig, egészen a több mint 5600 kilométer hosszú hálózatig." - írja a Fővárosi Vízművek.

Minderre a vízdíjnak kell fedezetet nyújtania, ami pedig a 2013-as rezsicsökkentés óta nem változott. Ma a 14 évvel ezelőtti árakon nyújtják a szolgáltatást. 1 liter ivóvíz akár a 10. emeletre is házhoz szállítva a nap 24 órájában, kevesebb mint 22 fillér - áll a vízművek posztjában.