FRISS

Minden, amit tudni érdemes a Budapest Pride szombati napjáról


A felvonulás miatt változik a közlekedés, a menet a városligeti Vajdahunyad várától indul 15 órától, és 20 óra körül ér vissza: itt beszédet mond Karácsony Gergely is. Rainbow Party zárja a napot.

A gyülekezés 14 órakor kezdődik a Vajdahunyad váránál, ahol Csernus Ádám szervező 15 óra előtt kicsivel megnyitja az eseményt, majd útjára engedi a vonuló tömeget.

A menet így 15 óra körül indul a Hősök tere–Andrássy út–Oktogon–Teréz körút–Király utca–Lövölde tér–Felsőerdősor utca–Kodály körönd–Andrássy út–Hősök tere útvonalon, majd 17 órára vissza sétálnak a Városligetbe, ahol az esti programok lesznek.

A vonulás alatt számos kamionról különféle zenék kíséretében élvezhetjük az eseményt. Sétálhatunk a Budapest Pride Kamionja mellett, vagy éppen az MTV platójától pár lépésre, ahonnan Steiner Kristóf szórakoztat. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Tilos Rádió és a Magyar Szocialista Párt kocsija, de nem sokkal tőlük lemaradva akár a Momentum Mozgalom vagy éppen a Műhely járművénél is táncolhatunk. A menet végén a Párbeszéd - a Zöldek Pártja lesz.

A Városligetbe visszatérve többek között színpadra lép Király Martina, énekes, előadóművész, a Budapest Pride színeiben Radványi Viki szervező és elnök, őt követi Szénási Szilvi roma aktivista, az Uccualapítvány vezetője. Ezt követően a szivárványcsaládokról Palugyai Sára mesél, majd Bedő Dávid, a Sokszínű Magyarországért – Országgyűlési Képviselői Csoport elnöke szólal fel, végezetül Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is beszédet mond.

Bár a rendezvény a vár előtt 20 órakor véget ér, 22 órától a Budapest Parkban a Rainbow Partyval zárhatjuk méltóképpen az eseményt.

A részletes program ide kattintva érhető el.

Budapest
Kép: budapestpride.hu

Közúti változások

A BKK közleményben ismertette, hogy a rendezvény ideje alatt az útvonalat lezárják a közúti forgalom elől. Várhatóan 13 órától 20 óráig lezárják a Kós Károly sétányt, valamint előre láthatóan 14 órától 17 óráig a Kós Károly sétány–Hősök tere–Andrássy út–Oktogon–Teréz körút–Király utca–Lövölde tér–Felsőerdősor utca–Andrássy út–Hősök tere–Kós Károly sétány útvonalat.

A közösségi közlekedésben várhatóan 15 órától 17 óráig lesznek változások, az alábbiak szerint:

  • A 20E autóbusz nem érinti a Hősök tere és a Vágány utca / Róbert Károly körút megállókat, a Dvořák sétány–Zichy Mihály út–Erzsébet királyné útja–Hungária körút–Reitter Ferenc utca útvonalon közlekedik.
  • A 30-as, a 30A, a 79-es és a 230-as buszok nem érintik a Damjanich utca / Dózsa György út, a Benczúr utca és a Hősök tere megállókat, a Dvořák sétány–Zichy Mihály út–Hermina út–Állatkerti körút–Gundel Károly út–Dózsa György út útvonalon közlekednek.
  • A 75-ös trolibusz a Hermina út–Állatkerti körút útvonalon jár, nem érinti az Ötvenhatosok tere és a Hősök tere közötti megállókat, a 72-es trolibusz Vakok Intézete és a Gundel Károly út (Hősök tere M) közötti megállóiban áll meg.
  • A 105-ös és a 210B autóbuszok a Podmaniczky utcában járnak, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Hősök tere közötti megállók helyett a 72-es trolibusz Szent István Bazilika és Honvédkórház (Hősök tere M) közötti megállóiban állnak meg.
  • A 73-as trolibusz a zárás idején nem közlekedik.
  • A 76-os trolibusz az Andrássy út és a Király utca zárása idején várhatóan a Jászai Mari tér és a Podmaniczky utca– Nyugati pályaudvar, illetve a Keleti pályaudvar és a Károly körút (Astoria M) között közlekedik.
  • A 78-as trolibusz rövidített útvonalon a Keleti pályaudvar M (Garay utca) és a Damjanich utca között közlekedik.
  • A 70-es trolibusz a lezárások miatt az Erzsébet királyné, aluljáró és a Károly körút (Astoria M) között közlekedik.

(Kiemelt kép: Budapest Pride Facebook / Fotó: budapestpride.hu)