FRISS

Mészáros Lőrinc cége milliós kárt okozott az Alkotás utcai fasorban


A területen a Testnevelési Egyetem építése zajlik, egy keddi helyszíni szemle 3 millió forintos kárt állapított meg, és négy fát ki is kell vágni, mert balesetveszélyessé váltak.

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze a Telexnek számolt be róla, hogy négy Alkotás utcai fa úgy megsérült a TF építése közben, hogy a balesetveszély elhárítása érdekében mielőbb ki kell vágni őket. Bardóczi emlékeztetett, hogy a kivitelező 2022 augusztusban hozzájárulást kért a közterületi vezetékcserékhez, amit kikötésekkel – a fasor megóvásának érdekében – meg is kaptak. Mint kiderült, a kivitelező ehhez képest szinte semmit sem tartott be: nem volt mechanikai favédelem, a Főkert szakembereit pedig nem engedték az építési területre, hogy szakfelügyeletet tartsanak.

Ennek eredménye lett a nagyjából 3 millió forintos kár, amit a helyszínen a Mészáros Lőrinc cégbirodalmához tartozó ZÁÉV Zrt. képviselői elismertek, és az erről készített jegyzőkönyvet aláírták – tette hozzá a főtájépítész.

Karácsony Gergely hivatalos Facebook-oldalán reagált a történtekre, és azt írta, hogy bár hatósági jogkörünk nincs, a Mészáros Lőrinc cégbirodalmához tartozó építőipari céget felszólították, hogy a fák pótlása mellett fizessék be a kár értékét a fővárosi környezetvédelmi alapba, amit ezúttal vállalt is a cég.

A főpolgármester kiemelte, pont az ilyen esetek miatt dolgoznak egy fővárosi jogszabályon, mert, mint fogalmaz: „Jelenleg nincs más eszközünk, csak kérni tudunk. Egyébként pedig az állam feladata lenne törvényt hozni a zöldfelületek védelme érdekében, de ők 2009 óta halogatják a települési zöldinfrastruktúra kerettörvény megalkotását.”

(Kiemelt kép forrása: Bardóczi Sándor/Facebook)